Πολιτικα

Ξεκινά το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης της Ι.Μονής Φανερωμένης στο Δρύαλο

Δελτίο τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου

Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην Αθήνα, είχε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην διάρκεια της οποίας υπογράφηκαν 4 προγραμματικές συμβάσεις, ενώ συζητήθηκαν και έργα που είτε εξελίσσονται είτε έχουν δρομολογηθεί στις 5 Περιφερειακές Ενότητες.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε ότι αυτές αφορούν α) στην εκπόνηση μελετών για την συντήρηση και αποκατάσταση της Μονής Φανερωμένης στον Δρύαλο, της Δ.Ε. Οίτυλου, στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, β) στην εκπόνηση μελετών για την προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση του Αρχοντικού Νοταρά στα Ανω Τρίκαλα του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, κτήριο το οποίο από το 1962 είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και στο οποίο γεννήθηκε, το 1506, ο Αγιος Γεράσιμος Νοταράς, πολιούχος της Κεφαλλονιάς, καθώς και γ) σε εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Καλαμάτα.

Εξ άλλου, υπογράφηκε και τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης -μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπουργείου Πολιτισμού και Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης- που αφορά στην εκπόνηση μελέτης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, η  διάρκεια της οποίας παρατάθηκε μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2023.

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Κατά τη σημερινή συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, στην Αθήνα, εξετάστηκαν και διάφορα έργα της Περιφέρειας, αρμοδιότητας του υπουργείου.

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι ενημερώθηκε από την υπουργό πως το αρμόδιο συμβούλιο του ΥΠΠΟ ενέκρινε τη μελέτη για τις παρεμβάσεις στη μονή Δίμιοβας, στον Δήμο Καλαμάτας, και επομένως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται η υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου -που θα υλοποιήσει το εν λόγω έργο- και της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Οσον αφορά στο έργο ανακατασκευής του πύργου Κουμουνδούρου στον Κάμπο Αβίας, στον Δήμο Δυτικής Μάνης, η υπουργός ενημέρωσε ότι προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμα, σχετικά με το έργο αποκατάστασης του ναού Πέτρου και Παύλου, στον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας δήλωσε ότι άμα τη λήψει της σχετικής γνωμοδότησης από τα αρμόδια όργανα θα υπογραφεί άμεσα η προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ώστε η Περιφέρεια να υλοποιήσει το εν λόγω έργο που αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στατικότητας αλλά και της υγρασίας στον ναό, καθώς και στην επικεράμωσή του.

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε από την υπουργό ότι δόθηκε

θετική γνωμοδότηση για το Κειμηλιαρχείο – Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης της Μητρόπολης Μεσσηνίας, που θα στεγαστεί στο ανακατασκευασμένο και αποκατεστημένο κτήριο του Κορφιωτάκειου, οι εργασίες στο οποίο εξελίσσονται.

Αναφορικά με την μελέτη ανάπλασης της πλατείας των Φιλιατρών ο περιφερειάρχης έκανε γνωστό ότι την υπόθεση θα αναλάβει το κεντρικό συμβούλιο, στο υπουργείο, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες καθυστερήσεις.

Επίσης, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας παρέδωσε την υπουργό Λ. Μενδώνη την μελέτη για τις εργασίες αποκατάστασης στη μονή του Αγίου Νικολάου, στις Καλτεζές, ωστόσο καθώς ενημερώθηκε εκ μέρους της πως δεν υπάρχουν πιστώσεις, δήλωσε ότι θα αναλάβει η Περιφέρεια να εξεύρει πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσει το εν λόγω έργο.

Τέλος, από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου τέθηκε για μία ακόμα φορά στην υπουργό το θέμα με τις αρχαιότητες στην πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα, ο Π. Νίκας ζήτησε -και όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, η υπουργός συναίνεσε- να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα το κεντρικό συμβούλιο, στο υπουργείο, έτσι ώστε αν τα αρχαιολογικά ευρήματα παρουσιάζουν επιστημονικό ενδιαφέρον να συνεχιστεί -και να επεκταθεί ενδεχομένως- η ανασκαφική έρευνα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση να ακολουθηθεί η διαδικασία που επιτάσσει το ισχύον νομικό πλαίσιο, προκειμένου να μην διαιωνίζεται η υφιστάμενη σήμερα κατάσταση σε ένα εμβληματικό σημείο της Καλαμάτας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button