Εκδηλωσεις

Μάχη Διρού: Την Ηρωίδα Μανιάτισσα τίμησε με διήμερες εκδηλώσεις ο Δήμος Ανατολικής Μάνης

Δελτίο τύπου Δήμου Αν. Μάνης

Σειρά εκδηλώσεων για τον Εορτασμό της 197ης ιστορικής Επετείου της Μάχης του Διρού -όταν οι Ηρωίδες Μανιάτισσες το 1826 με τα δρεπάνια του θερισμού απώθησαν το στρατό του Ιμπραήμ, διαφύλαξαν την Ελευθερία της Μάνης και διέσωσαν την Επανάσταση-, πραγματοποίησε το σαββατοκύριακο 1η και 2α Ιουλίου 2023 ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.

Την πρώτη μέρα, Σάββατο 1η Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε στο ακρογιάλι του Διρού η Αναπαράσταση της μάχης με τη συμμετοχή των μελών του Σώματος Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής και εθελοντών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Ηρωίδας Μανιάτισσας και στη συνέχεια η απονομή βραβείων στους νικητές των επετειακών σκοπευτικών αγώνων, που συνδιοργάνωσε ο Δήμος με τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Μάνης «Ταίναρο». Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση στην παραλία του Διρού που παρέθεσε ο Δήμος προς τιμήν των αθλητών και των επίσημων προσκεκλημένων.

Την ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, Κυριακή 2 Ιουλίου, τελέστηκε από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς μητροπόλεως Μάνης Πανοσιολογιότατο Πατέρα Συμεών, επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Διρού. Μετά το πέρας της Δοξολογίας επίσημοι και κοινό μετέβησαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος  Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην απαράμιλλη αυτοθυσία των Γυναικών της Μάνης. «Τις ανυπότακτες εκείνες γυναίκες», όπως τις χαρακτήρισε «που πριν από 197 χρόνια διέθεσαν σώμα και ψυχή σε μία από τις καθοριστικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης. Κι απέδειξαν έτσι οι Ηρωίδες του Διρού ότι ούτε η γυναικεία φύση είναι κατώτερη ούτε το «φτωχικό» δρεπάνι του θερισμού είναι ανάξιο να ντροπιάσει το πάνοπλο στράτευμα του αήττητου έως τότε Ιμπραήμ». Κλείνοντας ο κ. Δήμαρχος δεν παρέλειψε να επισημάνει για ακόμη μια φορά την πικρία των Μανιατών, που η απαράμιλλη θυσία των Γυναικών της Μάχης του Διρού αλλά και ο Μανιάτικο Αγώνα συνολικά, για πολλά χρόνια δυστυχώς δεν τύγχανε της αντίστοιχης οφειλόμενης αναγνώρισης από την Ελληνική Πολιτεία.

Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τη Δήμαρχο Γαύδου κα Λίλιαν Στεφανάκη. Η κα Δήμαρχος στην εμπεριστατωμένη ομιλία της  τόνισε τη σπουδαία ιστορική σημασία της Μάχης του Διρού. Όπως ανέφερε, η θυσία των γυναικών της περιοχής το 1826, όχι μόνο διασφάλισε την ελευθέρια της Μάνης, αλλά διέσωσε τον αγώνα για την ανεξαρτησία, ο οποίος κινδύνευε να χαθεί λόγω της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που ακολούθησε την έναρξή του. Η κ. Στεφανάκη μίλησε ακόμη για τις άγνωστες στους πολλούς αυτές μάχες που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, οι οποίες όπως είπε, είχαν καθοριστική συμβολή στην δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση θεατρικού δρώμενου με θέμα την Ηρωίδα Μανιάτισσα και την παράθεση γεύματος.

Την 197η Επέτειο της Μάχης του Διρού τίμησαν με την παρουσία τους ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Κων/νος Κατσαφάδος, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Νεοκλής Κρητικός, Θανάσης Δαβάκης και Νάγια Γρηγοράκου, ο βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Αθανάσιος Χαλκιάς, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού ΓΕΣ ο διοικητής του ΚΕΕΜ Σπάρτης ταξίαρχος Δημήτριος Αννατούδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης  Νίκας, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ ο Διευθυντής Επιχειρήσεων Εκπαίδευσης 120ΠΕΑ Σμήναρχος (Ι) Νεκτάριος Ανδρούτσος, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου ταξίαρχος Ηλίας Αξιότοπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Βασίλειος Τσιγαρίδης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος ο Λιμενάρχης Γυθείου Θεόδωρος Μοτσάκος, η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου κα Ψωμά, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Δημήτρης Γιαννημάρας, η Δήμαρχος Γαύδου και ομιλήτρια της ημέρας κ. Λίλιαν Στεφανάκη, η Δήμαρχος Ελαφονήσου κ. Έφη Λιάρου, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών κ. Ιωάννης Ξιφαράς, ως εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Κανακάκος, ως εκπρόσωπος του Δήμου Μονεμβασίας ο αντιδήμαρχος κύριος Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Αθηνών η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς κ. Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Διοικητής της Π.Υ Αρεόπολης κ. Ευάγγελος Γιωργάκης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λακωνίας κ. Ανθή Μπαλιτσάρη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρόυ ο Διευθυντής Κ.Υ. Αρεόπολης Ιατρός Ανάργυρος Μαριόλης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λακωνίας, κ. Δημήτριος Μιχαλάκος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Υποέργου 1: Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Manifest» της Πράξης «Διοργάνωση εκδηλώσεων Manifest» με Κωδικό ΟΠΣ 5168465, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button