Εκδηλωσεις

17 Μαρτίου 1821: Η Ελλάδα τίμησε τη Μάνη και το ισχυρό ιστορικό της αποτύπωμα

Δελτίο τύπου Δήμου Αν. Μάνης

Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης κορυφώθηκαν την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 οι πενθήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής για τον εορτασμό της 203ης Επετείου 17ης Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Μετά από τρεις ημέρες ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που προηγήθηκαν σε Γύθειο και Αρεόπολη, η παραμονή της 17ης, Σάββατο 16 Μαρτίου, ξεκίνησε στην Αρεόπολη με την εκκίνηση του 5ου αγώνα κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης και ιππικούς αγώνες. Νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη το πρώτο μέρος του φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο οποίο συμμετείχαν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια στο ίδιο σημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών. Ακολούθησε πομπή – παρέλαση μαθητών, συλλόγων και πλήθους κόσμου, η οποία κατέληξε στο Κλειστό Γυμναστήριο, όπου και έλαβε χώρα το δεύτερο μέρος του φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.

Η αίθουσα του Κλειστού Γυμναστηρίου πλημμύρισε από εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν καταφθάσει από όλα μέρη της χώρας και την Κύπρο, προκειμένου να τιμήσουν την ημέρα Έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Η 17η Μαρτίου ξημέρωσε στη Μάνη με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Αρεόπολης. Ακολούθησε έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης και στις 11 το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών επίσημη δοξολογία, χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου Γ΄ και Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στη συνέχεια υπήρξε  μετάβαση στην Πλατεία της 17ης Μαρτίου. Ο Δημάρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος καλωσόρισε τον κόσμο και πριν καλέσει στο βήμα την επίσημη ομιλήτρια της εκδήλωσης, την Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κα Νίκη Μαριόλη, αναφέρθηκε επιγραμματικά σε κάποια καίριας σημασίας θέματα που αφορούν την Μάνη. Τα ζητήματα που όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν θα σταματήσουμε να τα διατυπώνουμε σθεναρά έως ότου εξεταστεί σοβαρά η επίλυσή τους είναι η σύγκρουση του Πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον Ήρωα Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, η οποία έβλαψε καίρια τη Μάνη καθώς της στέρησε στη συνείδηση του νεοέλληνα την αναγνώριση της προσφοράς της στον Αγώνα, η ανάγκη ενοποίηση της Μάνης σε μία Δημοτική Διοίκηση και  η συνεχής μείωση του μόνιμου πληθυσμού της περιοχής», η οποία όπως ανέλυσε ο κ. Δήμαρχος θα μπορούσε να ανακοπεί με την ίδρυση στην περιοχή μιας πανεπιστημιακής σχολής. 

Ακολούθησε η εμπεριστατωμένη και άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία της Κας Μαριόλη και στη συνέχεια οι μαθητές του Λυκείου της Αρεόπολης αναπαρέστησαν την ορκωμοσία των μανιάτικων οικογενειών.

Κατόπιν το πλήθος μετέβη στην Πλατεία Αθανάτων η οποία είχε κατακλιστεί από χιλιάδες κόσμου. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν παραδοσιακά με την καθιερωμένη παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων. Ήταν το ιδανικό επιστέγασμα μιας ημέρας  αξίας να τιμάται  στο πέρασμα των χρόνων. Τιμή και σε όσους την λαμπρύναν με τη συμμετοχή τους.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Ιωάννης Μπρατάκος ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης, ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, μέλη της Κυβέρνησης, εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτές, η Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ομιλήτρια κ. Νίκη Μαριόλη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός κ. Χούπης,  ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Πτωχός, ο Διοικητής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU – ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ανώτατοι αξιωματικοί ως εκπρόσωποι των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, η Εισαγγελέας Γυθείου κ. Γυπαράκη Ελένη, πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα από την αδερφή Κρήτη, σχολεία και πλήθος κόσμου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με Τμήματα Απόδοσης Τιμών, Στρατιωτικής Μουσικής, καθώς και με τιμητική διέλευση ζεύγους μαχητικών Αεροσκαφών (Α/Φ) F – 4E.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα τις Αστυνομικές Αρχές για την πολύτιμη συμβολής του.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button