Πολιτικα

Αραχωβίτης: Απαράδεκτη η λειτουργική υποβάθμιση και απαξίωση των Σπηλαίων Δυρού

Δελτίο τύπου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας κ. Αραχωβίτη

Μετά τις καταγγελίες του Συνδέσμου Προσωπικού Τουριστικών Σπηλαίων Δυρού, όπου περιγράφεται η υπολειτουργία του σημαντικού αξιοθέατου της Μάνης λόγω έλλεψης προσωπικού αλλά και η παραμέληση του περιβάλλοντος χώρου, και αφού πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τα μέλη της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας και της Ο.M Ανατ. Μάνης, Άντα Σταματάκου (υπ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γ. Δαουτάκος (συντονιστής Ο.Μ Ανατ. Μάνης), καθώς και Περ. Λαμπρινός και Φαν. Καναβάρος (μέλη ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας) ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης κατέθεσε σχετική Ερώτηση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

  • Οι εργασίες ανάπλασης και ανακατασκευής του περιβάλλοντος χώρου και των εγκαταστάσεων που εγκρίθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Η διαδρομή από τον χώρο στάθμευσης μέχρι την είσοδο των σπηλαίων, καλύπτεται με χώμα λόγω της αφαίρεσης του ασφαλτοτάπητα προς αντικατάσταση, το οποίο έχει διαβρωθεί από τις χειμερινές βροχές.
  • Ο αριθμός των λεμβούχων λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων και αποσπάσεων σε άλλες υπηρεσίες έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας. Πολλοί λεμβούχοι έχουν προβλήματα υγείας δουλεύοντας χρόνια και πολλές ώρες καθημερινά σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον.
  • Υπάρχουν λεμβούχοι ικανοί και με πολύχρονη εμπειρία οι οποίοι προσλαμβάνονται ως εποχικοί και μετά απολύονται, και μάλιστα μέσω της απαράδεκτης διαδικασίας από εταιρίες διαχείρισης εργατικού δυναμικού και όχι απευθείας από την ΕΤΑΔ ΑΕ.
  • Ακόμα δεν έχει γίνει πρόσκληση για πρόσληψη έστω εποχικών εργαζομένων, ενώ η τουριστική περίοδος για τη Μάνη ξεκινά ήδη από την 17η Μαρτίου. Την περσινή περίοδο οι εποχικοί εργαζόμενοι προσλήφθηκαν τοn μήνα Αύγουστο!
  • Ο χρόνος αναμονής τις ημέρες και τις ώρες αιχμής γίνεται υπερβολικά μεγάλος, ενώ πολλοί επισκέπτες δεν προλαβαίνουν να επιβιβαστούν μέχρι το πέρας του ωραρίου λειτουργίας, με αποτέλεσμα την έντονη δυσφορία και την δυσφήμηση.
  • Σε μικρή απόσταση από το εν λειτουργία Σπήλαιο της Γλυφάδας, υπάρχει το Σπήλαιο της Αλεπότρυπας το οποίο είναι περιπατητικό. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα καταστεί επισκέψιμο αν και πρόκειται για απαράμιλλης ομορφιάς σπήλαιο με φανερή την προϊστορική του κατοίκηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα,  3 Απριλίου 2023

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και ΅Επενδύσεων

Θέμα: “Απαράδεκτη η λειτουργική υποβάθμιση και απαξίωση των Σπηλαίων Δυρού”

Κατόπιν επιστολής του Συνδέσμου Προσωπικού Τουριστικών Σπηλαίων Δυρού, όπου περιγράφονται σοβαρές καταγγελίες για την οργάνωση και λειτουργία των πλέον διάσημων σπηλαιωδών γεωλογικών σχηματισμών που το επισκέψιμο κομμάτι του γίνεται με λέμβους, προχωρήσαμε σε διερεύνηση αυτών το καταγγελιών με φυσική αυτοψία.

Κατά την επίσκεψή μας διαπιστώσαμε τα ακόλουθα: 

1ον. Οι εργασίες ανάπλασης και ανακατασκευής του περιβάλλοντος χώρου και των εγκαταστάσεων εγκρίθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και περιλαμβάνονται στο υπο-έργο Νο3 της Πράξης: «Αποκατάσταση και Ανάδειξη των σπηλαίων και των κτηριακών εγκαταστάσεων Διρού Ν. Λακωνίας- Β Φάση», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» με βάση την απόφαση ένταξης με αρ. πρ. 2470/769/Α3/04 δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Η διαδρομή από τον χώρο στάθμευσης 3 μόλις θέσεων λεωφορείων και 25 Ι.Χ. μέχρι την είσοδο των σπηλαίων, καλύπτεται με χώμα λόγω της αφαίρεσης του ασφαλτοτάπητα προς αντικατάσταση, το οποίο έχει διαβρωθεί από τις χειμερινές βροχές.

2ον. Ο αριθμός των λεμβούχων λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων και αποσπάσεων σε άλλες υπηρεσίες έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας. Πολλοί λεμβούχοι έχουν με προβλήματα υγείας δουλεύοντας χρόνια σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον με τόσες ώρες παραμονής, καθιστώντας δυσχερές το έργο της ξενάγησης.

3ον. Υπάρχουν λεμβούχοι ικανοί και με πολύχρονη εμπειρία οι οποίοι προσλαμβάνονται ως εποχικοί και μετά απολύονται, και μάλιστα μέσω της απαράδεκτης διαδικασίας από εταιρίες διαχείρισης εργατικού δυναμικού και όχι απευθείας από την ΕΤΑΔ ΑΕ.

4ον. Ακόμα δεν έχει γίνει πρόσκληση για πρόσληψη έστω εποχικών εργαζομένων, ενώ η τουριστική περίοδος για τη Μάνη ξεκινά ήδη από την 17η Μαρτίου, ημέρα έναρξης της Επανάστασης του 1821 από την Αρεόπολη. Την περσινή περίοδο οι εποχικοί εργαζόμενοι προσλήφθηκαν το μήνα Αύγουστο!

5ον. Ο χρόνος αναμονής τις ημέρες και τις ώρες αιχμής γίνεται υπερβολικά μεγάλος ενώ πολλοί επισκέπτες δεν προλαβαίνουν να επιβιβαστούν μέχρι το πέρας του ωραρίου λειτουργίας, με αποτέλεσμα την έντονη δυσφορία και την δυσφήμηση.

6ον. Στις 8 Μαρτίου προκλήθηκε πυρκαγιά στον ηλεκτρικό πίνακα των εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει το αναψυκτήριο. Έκτοτε οι εκατοντάδες καθημερινοί επισκέπτες δεν μπορούν να βρουν ούτε ένα μπουκάλι νερό αλλά ούτε και χώρο να περάσουν την αναμονή τους. Αυτό καθιστά ακόμα πιο έντονη τη δυσαρέσκεια  και τα αρνητικά σχόλια των επισκεπτών.

7ον. Σε μικρή απόσταση από το εν λειτουργία Σπήλαιο της Γλυφάδας, υπάρχει το Σπήλαιο της Αλεπότρυπας το οποίο είναι περιπατητικό. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα καταστεί επισκέψιμο αν και πρόκειται για απαράμιλλης ομορφιάς σπήλαιο με φανερή την προϊστορική του κατοίκηση.

Επειδή τα Σπήλαια του Δυρού είναι  ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Μάνης και ολόκληρης της Λακωνίας,

Επειδή η κατάσταση για τους εργαζόμενους φτάνει σε οριακό σημείο αντοχών, φυσικών και ψυχολογικών από την πίεση που υφίστανται,

Επειδή δεν μπορεί να βρίσκονται εργαζόμενοι σε ομηρία,

Επειδή βρισκόμαστε ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν που αναμένεται πολύ καλή για τη Μάνη,

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Είναι γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στα Σπήλαια του Δυρού και αν ναι, σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει για την επίλυση των ανωτέρω θεμάτων;
  2. Προτίθεται να λύσει άμεσα το ζήτημα του προσωπικού και με ποιο τρόπο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και την αποκατάσταση της φήμης των Σπηλαίων;
  3. Γιατί επικρατεί αυτή η απαράδεκτη εικόνα των μισοτελειωμένων έργων στο εξωτερικό των Σπηλαίων; Υλοποιείται κανονικά το πρόγραμμα στο οποίο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτούμενο;
  4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έναρξης της επισκεψιμότητας του δεύτερου σπηλαίου της Αλεπότρυπας;

O Eρωτώντες Βουλευτές

              Αραχωβίτης Σταύρος

                  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button