Πολιτικα

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Στ. Αραχωβίτη για τους πυρόπληκτους της Ανατ. Μάνης

Δελτίο τύπου Βουλευτή Λακωνίας (ΣΥΡΙΖΑ) κ. Αραχωβίτη

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας και  Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης για την αποζημίωση των πυρόπληκτων γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Μάνης που περιμένουν παντελώς αβοήθητοι πάνω από 6 μήνες, ο βουλευτής μετέφερε στη Βουλή την εικόνα από την Ανατ. Μάνη λέγοντας εισαγωγικά: “Οι ζημιές τόσο σε έγγειο κεφάλαιο, δηλαδή σε φυτικό κεφάλαιο, σε δενδρώδεις, όσο και σε υποδομές ήταν πολύ μεγάλες. Επίσης, είχαμε μεγάλες ζημιές σε βοσκότοπους, σε ζωντανά και σε μελισσοσμήνη.”

Συνεχίζοντας ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στο τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο που βιώνουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές της Μάνης, ενώ τόνισε ότι “η βοήθεια που έχει δοθεί μέχρι τώρα από 2.000 μέχρι 4.000 ευρώ ως προκαταβολή, όπως καταλαβαίνετε είναι ένα ελάχιστο ποσό, το οποίο εξανεμίστηκε τις πρώτες μέρες από τότε που δόθηκε, γιατί υπάρχει το κόστος διαβίωσης, το οποίο διαρκώς είναι αυξανόμενο, και υπάρχει το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών. Αλλά και για το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών τόσο στο φυτικό κεφάλαιο, στις υποδομές, στους κατά κύριο επάγγελμα και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που στη Μάνη είναι το 75% , δεν έχουμε σαφείς απαντήσεις και παρά την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία που πήρατε, δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο”.

Ο βουλευτήςζήτησε απαντήσεις και τη δέσμευση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, για το ποιος θα είναι ο μηχανισμός για το έγγειο κεφάλαιο, για τις υποδομές, για τα αρδευτικά, για τα μελισσοσμήνη, για την απώλεια του βοσκοτόπου, την απώλεια εισοδήματος αλλά και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για κάθε έναν από τους ζημιωθέντες κατοίκους και, φυσικά, τι θα γίνει με τους μη κατά κύριο επάγγελμα.

Ο Υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε ούτε για τον τρόπο, ούτε για το χρονοδιάγραμμα, ούτε για τις προθέσεις στήριξης των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Αντίθετα , κατά την προσφιλή τακτική της παραπαίουσας Κυβέρνησης, αρκέστηκε απλά, να παραπέμψει την επίλυση όλων των ερωτημάτων αόριστα κάπου στο μέλλον, σε αποφάσεις που θα βγουν, προβλέψεις που θα υπάρξουν….

Μπροστά σε αυτή τη τακτική της συνεχιζόμενης αδιαφορίας και αδράνειας, ο Στ.Αραχωβίτης  επανήλθε στο θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά:Μιλήσατε ακόμα και τώρα για την ΚΥΑ που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα. Το «άμεσα» δεν είναι χρονική δέσμευση. Xωρίς εισόδημα και τα ελαιόδεντρα καμένα -άρα ο βαθμός αποκατάστασης δεν έχει γίνει-  οι κάτοικοι πραγματικά δεν έχουν να ζήσουν, δεν έχουν να καλύψουν τις ανάγκες και μάλιστα τις αυξημένες ανάγκες λόγω της υψηλής τιμής της ενέργειας, των τροφίμων, των καυσίμων κλπ. Τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας”.

Ο Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε ακόμη στο ότιοι βοσκότοποι έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέοι, με αποτέλεσμα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να αγοράζουν ζωοτροφές, ενώ ζήτησε τη στήριξη για απώλεια εισοδήματος, όπως είχε προταθεί από τις πρώτες μέρες, για όλους τους παραγωγούς, κυρίως για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γιατί ο κόσμος έχει χάσει τη βασική πηγή του εισοδήματός του για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες διαβίωσής του.

Κλείνοντας την ερώτηση ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣαναφέρθηκε συνγκεκριμένα στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες: Αυτό που μας είπατε για τον σχεδιασμό για την ΚΥΑ που θα εκδοθεί ή για τους μη κατά κύριο επάγγελμα ότι θα λυθεί, έξι μήνες μετά τη φωτιά δεν έχει τρέξει τίποτα”.

Για το βίντεο πατήστε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button