Πολιτικα

Σύσκεψη φορέων της Λακωνίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για το νέο «δικαστικό χάρτη»

Ακολουθούν τα δελτία τύπου για τη συνάντηση των Βουλευτών Λακωνίας κ.κ. Κρητικού και Δαβάκη και του Επιμελητηρίου Λακωνίας.

Νεοκλής Κρητικός: Θετικά νέα για τη Λακωνία

Στη νέα συνάντησή μας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, με αντικείμενο συζήτησης τον νέο δικαστικό χάρτη.

Παρόντες ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, ο συνάδελφος Θανάσης Δαβάκης, ο Δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος, οι Πρόεδροι των Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων Σπάρτης & Γυθείου Γιάννης Νικολόπουλος και Ανθή Μπαλιτσάρη αντίστοιχα, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης & δημοτικός σύμβουλος Δ. Σπάρτης Στέφανος Βρεττάκος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Λακωνίας Βασίλης Ορφανός.

Άνοιξα τη συζήτηση, ευχαριστώντας τον κο Υπουργό και όλους τους παρευρισκόμενους για την ευρεία συμμετοχή. Εκείνος με τη σειρά του με ευχαρίστησε που μεσολάβησα, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η σύσκεψη, μέσω της οποίας το υπουργείο θα επεξηγήσει την πολιτική του και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έθεσαν τους προβληματισμούς τους εκτενώς, μίλησαν για όσα τους ανησυχούν και εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους. Στη συνέχεια, ο Υπουργός & ο Υφυπουργός παρουσίασαν το σχέδιο του Υπουργείου για τη Λακωνία.

Έτσι: στον νέο δικαστικό χάρτη, προβλέπεται ένα Πρωτοδικείο για τη Λακωνία με έδρα τη Σπάρτη και με Περιφερειακές Έδρες τόσο στο Γύθειο, όσο και σε κάποια ακόμη περιοχή -όποια θεωρεί καλύτερη η τοπική κοινωνία- όπως για παράδειγμα τη Νεάπολη.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως οι υποθέσεις στις περιφερειακές έδρες θα εκδικάζονται κανονικά εκεί και δε θα απαιτείται η μετακίνηση κάθε Λάκωνα στη Σπάρτη για τις υποθέσεις του. Επίσης ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε, πως η σύσταση ενός μοναδικού Πρωτοδικείου στη Σπάρτη δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα καταργηθούν Δικηγορικοί Σύλλογοι, αντιθέτως θα συνεχίσουν δίχως αλλαγές τη λειτουργία τους, διατηρώντας την πλήρη αυτοτέλειά τους.

Τέλος, ο κ. Φλωρίδης συμμερίσθηκε την τοποθέτηση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, περί της “αδήριτης ανάγκης διατήρηση του Εφετείου Καλαμάτας”. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για τη διατήρηση του Εφετείου, προσθέτοντας πως -εφόσον το επιθυμούν οι Λάκωνες- μπορεί να υπαχθεί ολόκληρη η Λακωνία στην αρμοδιότητα του Εφετείου Καλαμάτας.

Η καταληκτική φράση του Υπουργού “η πιο παραγωγική συνάντηση που είχα με φορείς” συνοψίζει το ωφέλιμο της συνάντησής μας!

Αθανάσιος Δαβακης: Στην πρόσφατη απάντηση της σχετικής Αναφοράς μου στη Βουλή για τον νέο «Δικαστικό Χάρτη»της χώρας ,ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης καταλήγει:

…«Tο Υπουργείο Δικαιοσύνης διαβεβαιώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αιφνιδιάσει με

επιλογές του και ότι θα καταθέσει το ολοκληρωμένο πλαίσιο του Νέου Δικαστικού Χάρτη προς

δημιουργική διαβούλευση διότι πάνω απ’ όλα πιστεύει σε μια μεγάλη αλλά και συναινετική

μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.»

✅Αυτό επιβεβαιώθηκε και σήμερα στη συνάντησή μας με τον υπουργό μαζί με όλους τους σχετιζόμενους θεσμικούς φορείς της Λακωνίας,όπου υπήρξε ταύτιση απόψεων και συναινετικό πνεύμα.

☑️Θα επακολουθήσει σύντομα νέα συνάντησή μας με όλους τους ενδιαφερόμενους ανά Εφετειακή Περιφέρεια,όπου θα ανακοινωθεί λεπτομερώς η συγκρότηση του νέου δικαστικού χάρτη της Λακωνίας.

Επιμελητήριο Λακωνίας: Σε συνέχεια της από 3367/14-12-2023 επιστολής του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λακωνίας και κατόπιν ενεργειών του Βουλευτή Λακωνίας κ. Νεοκλή Κρητικού πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη αναφορικά με τον νέο Δικαστικό χάρτη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιάννης Μπούγας, οι Βουλευτές Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός και ο κ. Θανάσης Δαβάκης, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, οι Πρόεδροι των Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων Σπάρτης, Γυθείου και Καλαμάτας κ. Γιάννης Νικολόπουλος, κα Ανθή Μπαλιτσάρη και κ. Κωνσταντίνος Μαργέλης αντίστοιχα, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης & Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Σπάρτης κ. Στέφανος Βρεττάκος, και το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης ο κ. Βασίλης Ορφανός.

Η σύσκεψη ήταν σε εποικοδομητικό κλίμα με σύγκλιση απόψεων. Μεταξύ άλλων ο νέος δικαστικός χάρτης προβλέπει ένα Πρωτοδικείο για το νομό Λακωνίας με έδρα τη Σπάρτη και με Περιφερειακές Έδρες στο Δήμο Ανατολικής Μάνης και στο Δήμο Μονεμβασίας. Ο Υπουργός αποσαφήνισε ότι οι υποθέσεις στις Περιφερειακές έδρες θα εκδικάζονται εκεί χωρίς να υπάρχει υποχρέωση να μεταβεί ο πολίτης στη Σπάρτη όπου θα εδρεύει το πρωτοδικείο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button