Πολιτικα

Κρητικός: Αίτημα παράτασης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για οικοδόμηση εκτός σχεδίου και οικισμού οικοπέδων.

Δελτίο τύπου Βουλευτή Ν.Δ. Λακωνίας κ. Κρητικού

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη υπέβαλε από κοινού με το συνάδελφό του βουλευτή Νομού Ζακύνθου κο Διονύσιο Ακτύπη, ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός.

Θέμα της ερώτησης, η δυνατότητα να δοθεί ολιγόμηνη παράταση για την υποβολή αίτησης για έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισης για τα εκτός σχεδίου και οικισμού οικόπεδα.

Σημειώνεται, πως η καταληκτική ημερομηνία για την οικοδόμηση των ευρισκομένων εκτός σχεδίου και οικισμού οικοπέδων, τα οποία ήταν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα και η οικοδομησιμότητά τους καταργήθηκε με τον Ν. 4759/20 στις 9/12/2022, είναι η 30/09/2023.

Στο κείμενο της ερώτησης οι κ.κ. Κρητικός και Ακτύπης περιγράφουν αναλυτικά τους λόγους, οι οποίοι κατά την κρίση τους, αιτιολογούν τη χορήγηση παράτασης.     

Αναλυτικά η ερώτηση προς τον κο Υπουργό.

«Κύριε Υπουργέ,

Με το νόμο 4759/2020 καταργήθηκε από τις 9/12/2022 το δικαίωμα οικοδόμησης για τα οικόπεδα τα οποία ήταν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα σε εκτός σχεδίου και οικισμού περιοχές.

Στα συγκεκριμένα οικόπεδα δόθηκε δυνατότητα (σε συνέχεια του ν. 4759/2020) να οικοδομηθούν με βάση το άρθρο 110 του Ν. 5007/2022, με την προϋπόθεση να έχει υποβληθεί έως τις 9/12/2022 αίτημα συνοδευόμενο από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να εκδοθεί βεβαίωση εγγραφής από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και στη συνέχεια να υποβάλουν μέχρι τις 30/9/2023 αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισης.

Κύριε Υπουργέ

Έχω ενημερωθεί πως αρκετές περιπτώσεις συμπατριωτών μας οι οποίες εμπίπτουν στις παραπάνω διατάξεις και οι ιδιοκτήτες όταν ενημερώθηκαν κίνησαν τις διαδικασίες προκειμένου να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία έχουν καθυστερήσει εξαιτίας ιδιαιτέρως μεγάλου φόρτου εργασίας στις αρμόδιες Υ.ΔΟΜ. αλλά και σε συμβολαιογραφικά και τεχνικά γραφεία. Ενδεικτικά αναφέρω περιπτώσεις ομογενών οι οποίοι έχουν σκοπό να οικοδομήσουν τα ακίνητά τους και έχουν δώσει εντολή να κινηθούν οι διαδικασίες αλλά δεν μπορούν να τις πιέσουν λόγω της διαμονής τους στο εξωτερικό και για τους οποίους θα ήταν άδικο να μην τους δοθεί παράταση ολίγων μηνών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Αν προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοχοι ακινήτων με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, οι οποίοι και έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να τα οικοδομήσουν, προτίθεται να δώσει ολιγόμηνη παράταση στην ημερομηνία της 30/09/2023, η οποία και είναι η καταληκτική ημερομηνία που δίνει τη δυνατότητα οικοδόμησης των ευρισκομένων εκτός σχεδίου και οικισμού οικοπέδων τα οποία ήταν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα και η οικοδομησιμότητά τους καταργήθηκε με τον Ν. 4759/20 στις 9/12/2022».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button