Γενικα

ΚΕΕΕ : Στην Λακωνία πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη συνεδρίαση

Δελτίο τύπου

Στο Γύθειο της Λακωνίας ολοκληρωθήκαν οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης της Κεντρικής  Ένωσης Επιμελητήριων , που πάρα το κύμα καύσωνα, πρόεδροι και εκπρόσωποι από όλη την χώρα με την ευκαιρία του πρώτου Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων που διοργανώνει το επιμελητήριο Λακωνίας . Μετά τις σχετικές εργασίες ακολούθησε συνέντευξη τύπου των προέδρων της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννη Μασούτη, και του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Ιωάννη Παναρίτη.  

Οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίασης ξεκίνησαν με την εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητήριου Λακωνίας, κ. Παναρίτη. Ο κ. Παναρίτης αφού ευχαρίστησε τη Διοίκηση της ΚΕΕΕ για την τακτική αποκέντρωσης των συνεδριάσεων της, μίλησε για την επιδείνωση της κατάστασης των επιχειρήσεων από την ενεργειακή, οικονομική και υγειονομική κρίση, επισημαίνοντας ότι τα επιμελητήρια που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και βοήθησαν τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα δύσκολα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η εισήγηση του προέδρου της, κ. Μασούτη, με θέμα: «Οι πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της Λακωνίας, η προοπτική στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της οικονομίας, της φιλοξενίας και η αξία που προσθέτουν οι τοπικές επιχειρήσεις» όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στην «ΚΕΕΕ επιδιώκουμε ένα σταθερό και ευέλικτο επιχειρηματικό περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να σας επισημάνω ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, έχουμε ως προτεραιότητα να μεταφέρουμε στην Κυβέρνηση, στους αρμόδιους φορείς και όπου χρειαστεί τις δικές σας θέσεις, τις δικές σας προτάσεις και ανησυχίες, ώστε όλοι μαζί να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα και να στηρίξουμε ενεργά όλους όσοι ενισχύουν και στηρίζουν την ελληνική οικονομία

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους προέδρους, αλλά και εκπροσώπους των Επιμελητηρίων, σχετικά με τους προβληματισμούς των επιχειρηματιών αλλά και προτάσεις για το μέλλον.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ Παναγιώτης Αγνιάδης ανέφερε ότι η εισήγηση για  δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Κέντρου Ελαιοκομίας, θα στηριχθεί από την Κεντρική Ένωση.

Ο Α’ Αντιπρόεδρος, Ιορδάνης Τσώτσος, αναφέρθηκεστο θέμα των πιστοποιήσεων στα προϊόντα αγροδιατροφής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι επιχειρήσεις της περιφέρειας, με ζητήματα που μπορούν να μεταφερθούν από την διοίκηση της ΚΕΕΕ σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο. Παράλληλα διατύπωσε την πρόταση συνεργασίας με το ΞΕΕ για προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων μέσα από τα ξενοδοχεία 

Ο Β’ Αντιπρόεδρος, Παύλος Ραβάνης, εξέφρασετον προβληματισμό του για τα 25 δισ.€ του ταμείου ανάκαμψης , που δε θα φτάσουν όπως είπε να ενισχύσουν τις ΜμΕ.

Ο Γ’ Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ζήτησε οι παρεμβάσεις της ΚΕΕΕ να στρέφονται όλες υπερ του 99% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ταυτόχρονη προώθηση των ελληνικών προϊόντων μέσα από τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις .

Ο Οικονομικός Επόπτης, Βασίλειος Γιαγιάκος, αναφέρθηκε στην μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα επιμελητήρια για την εξεύρεση τεχνικών χεριών και εργαζομένων για την λειτουργεία των επιχειρήσεων.

Ο Υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης, Φώτης Δαμούλος, επεσήμανε τις επιπτώσεις της έλλειψης εργατικών χεριών και τοις επιπτώσεις που θα έχουν βασικές καλλιέργειες του πρωτογενούς τομέα .

Ο Υπεύθυνος Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων, Στέφανος Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και τα εργαλεία που έχει η ΚΕΕΕ για την εξειδίκευση τους.

O διευθυντής της ΚΕΕΕ Βασίλης Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στο Γ.Ε.Μ.Η και τον εκσυγχρονισμό του με τα εργαλεία για διάγνωση αναγκών στην αγορά εργασίας που θα ενσωματωθεί ως πλατφόρμα στο τέλος του χρόνου και παράλληλα  ενημέρωσε για τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού του Γ.Ε.Μ.Η , των ψηφιακών υπογράφων και της αναβάθμισης των λειτουργιών της ΚΕΕΕ και των περιφερικών επιμελητηρίων.

Η ομιλία του κ. Μασούτη ακολουθεί:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για όλους εμάς στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος που η Διευρυμένη Διοικητική διεξάγεται σήμερα στην φιλόξενη πόλη του Γυθείου, στην πανέμορφη Λακωνία.Αρχικά, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο, τη Διοικητική Επιτροπή και τους εργαζόμενους του Επιμελητηρίου σας για την εξαιρετική, πράγματι, διοργάνωση του Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων 2023 με τίτλο «Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο».Μία δράση την οποία η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων πίστεψε και στήριξε ενεργά, κοινοποιώντας την σε διεθνές επίπεδο και εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή σπουδαίων εισαγωγέων ελληνικών προϊόντων στην Ευρώπη.     

Η Λακωνία συνδυάζει μοναδικά και διακριτά ιστορικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και φυσικά πλεονεκτήματα. Παράγει εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα. Προϊόντα που είναι η βάση της ιδιαίτερης τοπικής γαστρονομίας. Έχουν ταυτιστεί με γεύσεις, ιστορία, έθιμα, παραδόσεις. Συγκεντρώνει προορισμούς με διεθνή αναγνωρισιμότητα, μερικά από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Συνδυάζει μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, μνημεία και τοπόσημα. Διαθέτει σπουδαίες δυνατότητες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο γαστρονομικός, αλλά και ο φυσιολατρικός, ο θρησκευτικός κ.ά. Διαθέτει, κυρίως, ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Επιχειρήσεις και ανθρώπους με όρεξη για δουλειά, με νέες ιδέες, αλλά και με αγάπη για τον τόπο τους, με σεβασμό στην κληρονομιά τους. Με αυτά τα υλικά, έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε πρότυπο βιώσιμης, ποιοτικής ανάπτυξης, με βασικούς πυλώνες την αγροτική οικονομία και τον τουρισμό. Η ποιότητα και η βιωσιμότητα βρίσκονται στην «καρδιά» αυτού του μοντέλου. Είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν την τοπική παραγωγή, αλλά και το τουριστικό προφίλ του τόπου. Τα στοιχεία που διασφαλίζουν υψηλή ανταγωνιστικότητα, αλλά και ανθεκτικότητα τώρα και στο μέλλον.

Το γεγονός ότι η Λακωνία έχει μείνει ως τώρα ανέγγιχτη από τις συνέπειες του μαζικού τουρισμού, είναι μια ευκαιρία να σχεδιαστεί σωστά η τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Πάνω σε γερές βάσεις και με μακρόπνοο προσανατολισμό. Ώστε να αξιοποιεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και να απαντά, ταυτόχρονα, στα νέα δεδομένα της διεθνούς αγοράς. Σήμερα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο ποιοτικές, αυθεντικές τουριστικές εμπειρίες. Ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το περιβάλλον. Αναζητούν προϊόντα ασφαλή, ποιοτικά, με υψηλή διατροφική αξία. Η Λακωνία μπορεί να απαντήσει σε αυτές τις ανάγκες, με κινητοποίηση και συνεργασία του συνόλου των παραγωγικών της τομέων.

Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των τοπικών παραγωγών, ώστε να αντιμετωπιστούν ανισότητες και εμπόδια που σχετίζονται με το μικρό μέγεθος των τοπικών μονάδων. Χρειάζεται να γίνει κοινή αντίληψη, ότι για τις μικρές μονάδες – όπως και για τις επιχειρήσεις – η συνεργασία σημαίνει δύναμη. Είναι το όχημα για καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, για μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ, για οικονομίες κλίμακος, για καινοτομία, για ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.

Χρειάζεται οργανωμένο πλάνο, με σύγχρονες μεθόδους προώθησης των τοπικών προϊόντων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, ώστε να έχουν τη θέση που αξίζει στην ποιότητά τους. Χρειάζεται επένδυση στη γνώση, σε σύγχρονες τεχνικές παραγωγής και τυποποίησης.  Μάλιστα, ως Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στηρίζουμε την πρόταση του Επιμελητηρίου Λακωνίας, για την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος Ελαιοκομίας με έδρα την περιοχή. Πρόκειται για μια κίνηση που θα διαδώσει τεχνογνωσία σε όλη την αλυσίδα της ελαιοπαραγωγής, από την καλλιέργεια ως την εμπορία και τις εξαγωγές.

Χρειάζεται η τοπική παραγωγή να αναπτύξει ισχυρότερους δεσμούς με τον τουρισμό, ώστε να αποτελέσει μέρος της εμπειρίας των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον τόπο. Αλλά θα συμβάλει και στην ευρύτερη ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και του brand name τους στις διεθνείς αγορές. Χρειάζεται να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του τόπου, για τη δημιουργία τοπικών συμφώνων ποιότητας, για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων που αξιοποιούν τοπικά προϊόντα κ.ά.  

Χρειάζεται ένα εξειδικευμένο πλαίσιο κινήτρων για τις τοπικές επιχειρήσεις. Ένα πλαίσιο που θα συνδυάζει, ανάλογα με τις ανάγκες, κίνητρα για επενδύσεις ή για απασχόληση, κίνητρα για την ανάπτυξη διαφορετικών δραστηριοτήτων: π.χ. αγροδιατροφή, αγροτουρισμό, πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό κ.λπ. Χρειάζεται, βεβαίως, μεγαλύτερη έμφαση από την πλευρά της Πολιτείας στην ανάπτυξη αναγκαίων υποδομών, στον αγροτικό τομέα, στις μεταφορές κ.λπ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βελτιωθούν οι οδικές προσβάσεις προς τη Λακωνία, αλλά και εντός του νομού.

Η νέα ΚΑΠ παρέχει σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών, για την ανάπτυξη συλλογικών σχημάτων. Το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες, τόσο για τη χρηματοδότηση υποδομών, για την αναβάθμιση της τοπικής παραγωγής και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και για την καλλιέργεια δεξιοτήτων στο ανθρώπινο δυναμικό. Με συνένωση δυνάμεων και σχέδιο, η Λακωνία μπορεί να γίνει πρότυπο βιώσιμης και ανθεκτικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης, που θα δημιουργεί όρους ευημερίας. Θα συμβάλει στη συγκράτηση του πληθυσμού της υπαίθρου. Θα παρέχει στους νέους την ευκαιρία να μείνουν, να δημιουργήσουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους. Η επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να γίνει το όχημα, για τη μετατροπή των πλεονεκτημάτων της περιοχής σε αξία για τους ανθρώπους της, για την τοπική και την εθνική οικονομία. Ως ΚΕΕΕ είμαστε πάντα στο πλευρό του τοπικού Επιμελητηρίου και των τοπικών επιχειρήσεων, στηρίζοντας τα αιτήματα και τις προσπάθειές τους.

Έχω αναφέρει κατ’ επανάληψη, ότι ως ΚΕΕΕ επιδιώκουμε ένα σταθερό και ευέλικτο επιχειρηματικό περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να σας επισημάνω ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, έχουμε ως προτεραιότητα να μεταφέρουμε στην Κυβέρνηση, στους αρμόδιους φορείς και όπου χρειαστεί τις δικές σας θέσεις, τις δικές σας προτάσεις και ανησυχίες, ώστε όλοι μαζί να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα και να στηρίξουμε ενεργά όλους όσοι ενισχύουν και στηρίζουν την ελληνική οικονομία.»

Παράλληλα με τη διευρυμένη συνεδρίαση, με τεράστιο ενδιαφέρον ξεκίνησε στο Γύθειο και το πρώτο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων που διοργανώνει το επιμελητήριο Λακωνίας και θα διαρκέσει έως την 16η Ιουλίου, με θέμα τα οφέλη της Λακωνικής Γαστρονομίας και της Παραδοσιακής Κουζίνας. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκαν στον λιμένα του Γυθείου, την Παρασκευή το απόγευμα. Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννης Μασούτης, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του επιμελητηρίου Λακωνίας, Γιάννης Παναρίτης, τα μέλη της διοικητικής επιτροπής της ΚΕΕΕ και πρόεδροι των επιμελητηρίων από όλη την χώρα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, και Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, η εκπρόσωπος του δήμου Μονεμβάσιας, Παναγιώτα Αλιφέρη, η Δήμαρχος Ελαφονήσου, Εφη Λιάρου, ο Μητροπολίτης Μάνης, Χρυσόστομος, και Μονεμβασίας Σπάρτης, Ευστάθιος, και τέλος εκπρόσωποι του λιμενικού και της πυροσβεστικής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button