Εκκλησιαστικα

Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας

Δελτίο τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης

Με λαμπρότητα και την πρέπουσα μοναστηριακή τάξη τελέσθηκε χθές το  απόγευμα, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022, Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας Ταϋγέτου για τον εορτασμό του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Κατά την Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κηφισίας κ. Κυρίλλου και Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Καρπενησίου αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παναγίας μας στο οποίο εορτάζει κάθε μητέρα και κάθε γυναίκα. “Δεν θα μας στερήσει κανείς την δυνατότητα να αποκαλούμε ως μάνα την Παναγία και να μας αφομοιώσει σε μία παγκοσμιοπολτοποίηση”, τόνισε χαρακτηριστικά. «Να βρούμε την δύναμη που απαιτείται, να αναθεωρήσουμε τα μέσα μας, να προβληματιστούμε και να απευθυνθούμε στην Παναγία μας, η οποία ως Μάνα, μας αγκαλιάζει όλους, να μας βοηθήσει για να γίνουμε σωστότερα πρότυπα», κατέληξε.

Πλήθος πιστών κατέκλυσε την Ιερά Μονή από νωρίς το απόγευμα, προκειμένου να συμμετάσχει στον Εσπερινό και να λάβει την χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Να σημειωθεί, ότι στο τέλος του Εσπερινού οι Αρχιερείς ανέγνωσαν ειδικές ευχές του Μητροπολίτη Μάνης για τον άρτο και τον ελαιόκαρπο που μοιράστηκαν στους προσκυνητές.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε σήμερα, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, η Ιερά Μονή Παναγίας Γιάτρισσας Ταϋγέτου.

Κατά τον Όρθρο και την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Καρπενησίου κ. Γεωργίου και Μάνης κ. Χρυσοστόμου.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κηφισίας, λαμβάνοντας αφορμή από το κοντάκιο της εορτής ανέλυσε τον στίχο «…ενοχής των πταισμάτων λυτρωθείς εν τω κράζειν σοι…», στεκόμενος στην έννοια της ενοχής, η οποία μετατρέπεται σε τύψεις κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας, μετά την αμαρτία. Τέλος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μάνης για την αδελφική του πρόσκληση στην πανήγυρη του ιστορικού Μοναστηριού της Μάνης και του ευχήθηκε η Αρχιερατεία του να είναι μακρά με πολλούς καρπούς προς όφελος του ηρωικού λαού της Μάνης, αλλά και της Εκκλησίας.

Προ της απολύσεως, ο Μητροπολίτης Μάνης ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και τους απένειμε από ένα μετάλλιο της Παναγίας Γιάτρισσας, καθώς και μία Μανιάτικη σημαία. Ευχαρίστησε δε, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρυσόστομο Πανταζή, το πλήθος των προσκυνητών και όσους προσέδραμαν στο Μοναστήρι για να συμμετάσχουν στις λατρευτικές Ακολουθίες και να λάβουν την χάρη της Παναγίας.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε Ιερά Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος πέριξ του Μοναστηριού, όπου στον προαύλιο χώρο τελέσθηκε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας.

Τέλος, ακολούθησε επίσημη τράπεζα κατά το μοναστηριακό τυπικό.

Στον εορτασμό παρέστησαν ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, οι Δήμαρχοι Αν. Μάνης κ. Ανδρεάκος και Δυτ. Μάνης κ. Γιαννημάρας, συνοδευόμενοι από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κ. Τζινιέρης, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Λακωνίας, Διοικητής ΚΕΕΜ, Ταξίαρχος κ. Πολίτης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Υποδομών κ. Βερούτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, ο πρ. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος προσκυνητών.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button