Γενικα

Κορύφωση της αφρικανικής σκόνης, λασποβροχές και ζέστη σήμερα

Με ισχυρούς ανέμους, λασποβροχές και αισθητή την παρουσία της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα σχεδόν ολόκληρη τη χώρα θα κυλήσει η σημερινή μέρα (23/4). Το επεισόδιο μεταφοράς σκόνης που είναι σε εξέλιξη από χθες, αναμένεται να φτάσει στην κορύφωσή του.

Αιτία οι ισχυροί ανατολικοί – νοτιοανατολικοί άνεμοι που θα φθάνουν τα 8 μποφόρ, με ριπές ακόμα και στα 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Στα κεντρικά θα φέρουν λασποβροχές, σκόνη στα κεντρικά και τα βόρεια, συννεφιά, αλλά και 30 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Κρήτη την ώρα που στη Φλώρινα το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους 12 βαθμούς.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς η μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και τα 30αρια που αναμένονται στην Κρήτη δεν θα είναι πολλά ενώ «σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen».

Την Τετάρτη, ο δυτικός άνεμος θα αρχίζει και σπρώχνει τη σκόνη προς τα Δωδεκάνησα πιο προοδευτικά πιο ανατολικά, εξασφαλίζοντας για την Πέμπτη και την Παρασκευή πιο καθαρή ατμόσφαιρα.

Πρόγνωση για την Τρίτη 23-04-2024

Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και πρόσκαιρα στο Ιόνιο, τα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης με αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια νοτιοανατολικοί 7 με 8 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 21 με 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 24 με 27 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button