Τουρισμος

Μαγευτικό Γύθειο και αρχοντική Αρεόπολη – Ένα όμορφο ταξίδι στη Μάνη

Γύθειο και Αρεόπολη, δύο πόλεις σήμα κατατεθέν για τον επισκέπτη της Μάνης.

Η μια πόλη διοικητική πρωτεύουσα και η άλλη ιστορική της ηρωικής και ξακουστής Μάνης.

Πάμε μαζί με την Απεντομωτική Λακωνίας να γνωρίσουμε τις δύο αυτές όμορφες πόλεις που αξίζει να επισκεφθείς.

Το Γύθειο χτισμένο αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Λαρύσιου (ή Ακούμαρος όπως έχει επικρατήσει στη σύγχρονη εποχή) και κοντά στις εκβολές του ποταμού Ευρώτα, το Γύθειο βρίσκεται ξεκάθαρα σ’ ένα σημείο που το λατρεύεις από την πρώτη στιγμή. Η ιστορία που το ακολουθεί από την αρχαιότητα, το κάνει ακόμα πιο θελκτικό για να θέλει να ανακαλύψει κάποιος τις ομορφιές του.

Ο θρύλος λέει ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Ηρακλή και τον Απόλλωνα και γι’ αυτό και η ετυμολογία του ονόματος της πόλης κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει «η γη των Θεών». Το σίγουρο είναι ότι υπήρξε το πιο σημαντικό επίνειο των Σπαρτιατών και γνώρισε στιγμές δόξας από το εμπόριο με τους Φοίνικες. Ο μύθος, μάλιστα, αναφέρει ότι εκεί ο Πάρις πέρασε το πρώτο βράδυ του με την ωραία Ελένη όταν την έκλεψε.

Ο σύγχρονος οικισμός ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από τον Τζανέτο Γρηγοράκη, ο οποίος ήταν ο τρίτος Μπέης της Μάνης. Η ανάπτυξη ήρθε άμεσα λόγω της στρατηγικής θέσης που βρίσκεται. Κατά την επανάσταση ενώθηκε με τους άλλους οπλαρχηγούς της Μάνης, ενώ συχνά κατέφευγαν εκεί αρκετές οικογένειες για ασφάλεια.

Σήμερα μιλάμε για μια υπέροχη κωμόπολη, έδρα του ομώνυμου δήμου, η οποία έχει κρατήσει όλη τη γραφικότητά της. Τα έργα, μάλιστα, που γίνονται έχουν σαν στόχο να την κάνουν πιο φιλική στους ανθρώπους και όχι στα οχήματα, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να κρατήσουν τη θερμοκρασία και σε πιο χαμηλά επίπεδα, στην προσπάθεια για αναστροφή της κλιματικής αλλαγής που ζούμε.
Ο επισκέπτης θα μαγευτεί σίγουρα από τη γραφικότητα της τοποθεσίας, αλλά και των παραδοσιακών κτιρίων.

Σήμα κατατεθέν είναι το μικρό νησάκι που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και επικοινωνεί με τη στεριά μέσω ενός μόλου. Η αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι όπως το ξέρουν πλέον όλοι, έχει παίξει το δικό του ρόλο στο πέρασμα των αιώνων. Το σίγουρο είναι ότι εκεί μπορείτε να απολαύσετε μία υπέροχη βόλτα μέσα στα δέντρα, να επισκεφτείτε τον πύργο του Τζανετάκη, ο οποίος χτίστηκε το 1829 και είχε ως κύριο σκοπό να υπερασπίζεται το λιμάνι.

Ένα άλλο εμβληματικό κτίσμα είναι ο φάρος ύψους 16 μέτρων, οκτάγωνος φτιαγμένος από μάρμαρο του Ακρωτηρίου Ταίναρου, ο οποίος πρωτολειτούργησε το 1859. Το 2004 ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί ως επιτηρούμενος. Το Μαραθονήσι είναι μέρος που μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας, αλλά και ένα σύντομο διάλειμμα με υπέροχη θέα, όταν κατά την καλοκαιρινή σεζόν είναι ανοιχτό το μπαρ – εστιατόριο που λειτουργεί εκεί.

Όπως κάθε παραδοσιακός οικισμός, έτσι και το Γύθειο προσφέρεται για βόλτες μέσα στα σοκάκια. Αλλά αυτό που τραβάει πραγματικά την ψυχή είναι μία βόλτα δίπλα στη θάλασσα. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μάλιστα, χωρίς τη βαβούρα και το άγχος της διέλευσης οχημάτων σ’ ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας.
Το νέο λιμάνι επιτρέπει την πρόσβαση πλέον και στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Μπορεί, λοιπόν, να γλιτώσει κάποιος από τη βαβούρα των οχημάτων, αλλά ορισμένες στιγμές θα νιώθει την πολυπολιτισμική παρουσία των χιλιάδων επισκεπτών που ήρθαν να γνωρίσουν κάτι διαφορετικό από τα ελληνικά νησιά.

Για τους λάτρεις της ιστορίας, όπως σας είπαμε το σήμα κατατεθέν είναι ο πύργος του Τζανετάκη. Αλλά αξίζει τον κόπο να ρίξετε μία ματιά στο αρχαίο θέατρο, αν και δεν έχει την αίγλη άλλων αντίστοιχων που γνωρίζουμε, όπως επίσης είναι και σχετικά παραμελημένο, ίσως επειδή βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την είσοδο ενός στρατοπέδου. Οι πιο ψαγμένοι ίσως αναζητήσουν τα χαλάσματα ενός βυζαντινού ναού κι έναν ρωμαϊκό τάφο, χωρίς να περιμένουν να δουν κάτι εντυπωσιακό, αλλά να αναγνωρίσουν κάποια λιθαράκια που πρόσφεραν στη δημιουργία αυτού που βλέπουμε τώρα.

Όσοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για το Γύθειο, αλλά και ολόκληρη την περιοχή, μπορούν να επισκεφτούν το κέντρο πολιτισμού του δήμου. Εκεί θα βρουν, χωρίς να αφιερώσουν πολύ χρόνο, όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να καταλάβουν τι έκανε και κάνει την πόλη αλλά και γενικότερα αυτόν τον τόπο τόσο ξεχωριστό.

Φεύγοντας από το Γύθειο οι δρόμοι οδηγούν στην αρχοντική Αρεόπολη με τα λιθόκτιστα μονοπάτια, κτίσματα με βασικό υλικό τους την πέτρα και αγέρωχοι πύργοι συνθέτουν το κάδρο ενός τόπου, που η ζωντανή του παράδοση, ένας συνδυασμός παρόντος και παρελθόντος μαγεύουν με την πρώτη ματιά κάθε επισκέπτη αυτού του επίσημα ανακηρυγμένου ως ιστορικά διατηρητέου οικισμού.

Panagia and Agios Charalambos church. Areopoli. Lakonia. Peloponnese. Greece. Europe. George Detsis. 05/2021.

Το σημείο μηδέν της Αρεόπολης, γνωστής και ως Τσιμόβα τα χρόνια του μεσαίωνα, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την κεντρική της πλατεία, με το χαρακτηριστικό όνομα πλατεία Αθανάτων. Εκεί θα βρεις να στέκει εμβληματικό το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που με την πρόσκληση του συνέβαλε ενεργά στην κήρυξη της ελληνικής επανάστασης την 17η Μαρτίου, που είναι και το δεύτερο επίσημο όνομα της πλατείας.

Άσε τα βήματα σου να σε οδηγήσουν θαυμάζοντας την μανιάτικη οχυρωματική αρχιτεκτονική που θέλει τα σπίτια χτισμένα με την απέριττη πλευρά της αισθητικής, μέχρι το σημείο που βρίσκεται ο Πύργος Πικουλάκη, εκεί που θα βρεις τώρα να στεγάζεται το βυζαντινό μουσείο με μια σπουδαία ποικιλία εκθεμάτων από παλαιές εκκλησίες της περιοχής. 

Το πλούσιο θρησκευτικό υπόβαθρο της Μάνης κάνει διάχυτα τη δυναμική εμφάνιση του, με τις διάφορες μοναδικές εκκλησίες που θα βρεις στη διάρκεια του περιπάτου σου. Μην χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς αυτή της μητρόπολης των Ταξιαρχών, το ναό που προσκύνησαν οι επαναστάτες προτού ριχτούν στην μάχη για την ελευθερία το ιστορικό 1821, αναφωνώντας «Νίκη ή Θάνατος».

Η προέλευση του ονόματος της Αρεόπολης κρύβει πίσω της δυο σενάρια με κάποιους να θεωρούν πως προέρχεται από το θεό του πολέμου Άρη και άλλους λόγω της παρουσίας έντονων αέρηδων στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button