Εκκλησιαστικα

Μνημόσυνο για τους Γυθειάτες προγόνους μας εκ Μικράς Ασίας και Πόντου

Δελτίο τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ μετέβη στον Ι.Ν. Αναλήψεως Γυθείου (Κοιμητήριο) όπου τέλεσε Ιερό Μνημόσυνο για τους προγόνους της Μ. Ασίας και του Πόντου, οι οποίοι κατώκησαν στο Γύθειο μετά το 1922.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μικράς Ασίας και Πόντου «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» κ. Συμεών Χατζηχαραλάμπους εκφώνησε τον παρακάτω λόγο:

«Σεβασμιώτατε,

Κυρίες και Κύριοι,

Το 1923, εκατό χρόνια πριν, αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Γυθείου 4500 άτομα προερχόμενα από τον Πειραιά με καταγωγή από τις Αλύτρωτες Πατρίδες της Ανατολής. Οι άνθρωποι αυτοί, εκδιωγμένοι από τίς πατρογονικές τους Εστίες, ξεριζωμένοι από το τόπο που γεννήθηκαν, ταλαιπωρημένοι από τις κακουχίες και τις ασθένειες, ρίζωσαν εδώ στον τόπο που εγκαταστάθηκαν, στη νέα τους πατρίδα, τη Λακωνία. Απ’ τα άτομα αυτά το 1928 και στα στοιχεία της απογραφής συναντάμε να έχουν απογραφεί στην επαρχία Γυθείου 1000 άτομα και το 1931 περισσότεροι από τους μισούς στεγάστηκαν στις προσφυγικές κατοικίες που ανεγέρθηκαν.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά, εμείς, οι απόγονοι αυτών συνεχίζουμε τη ζωή ως Γυθειάτες πλέον, αλλά ποτέ δέν ξεχάσαμε τις ρίζες μας. Οι πρόγονοί μας που έφυγαν από τη ζωή έχουν ενταφιαστεί σ’ αυτό εδώ τό νεκροταφείο της Ανάληψης και πολλών οικογενειών οι τάφοι διατηρούνται και συντηρούνται. Αρκετοί πάλι έχουν ενταφιαστεί σε γειτονικά χωριά, όπως στις Αιγιές, στον Πλάτανο, στην Πετρίνα, στο Αρχοντικό, στη Ράχη, στα Κονάκια, στον Άγιο Βασίλειο, στην Καρυούπολη, στό Μαυροβούνι αλλά και στην Αθήνα, σε πόλεις της Μακεδονίας και σε χώρες του εξωτερικού (Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Γερμανία, Καναδά, Αυστραλία, Αργεντινή κά).

     Σεβασμιώτατε,

Σήμερα με καθυστέρηση ενός αιώνα, εμείς οι απόγονοι αυτών ξεκινάμε μια νέα αρχή και καθιερώνουμε το Μνημόσυνο αυτό ως χρέος τιμής στους προγόνους μας για να προσευχόμεθα στον Ύψιστο να αναπαύει την ψυχή τους και η μνήμη τους να παραμένει αιωνία!

     Κυρίες και Κύριοι,

Σεβόμενος όλους εσάς αλλά κυρίως το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας που προς χάρη των προγόνων μας ανέβαλε άλλες υποχρεώσεις του για να παραστεί και να τελέσει το Μνημόσυνο των προγόνων μας. Σεβασμιώτατε Άγιε Μάνης, αυτό καταγράφεται στις καρδιές όλων μας και έμπλεοι χαράς και ευγνωμοσύνης σάς ευχαριστιούμε και παρακαλούμε και ευχόμαστε ο Πανάγαθος να σάς έχει καλά και κάθε χρόνο να τελείτε εσείς το Μνημόσυνο για τούς προγόνους μας. Πολλά τά έτη σας Δέσποτα. Σάς ευχαριστούμε πολύ».

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button