Πολιτικα

Δαβάκης: Στη Βουλή -και πάλι- οι αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Μάνης…

Δελτίο τύπου Βουλευτή Λακωνίας (Ν.Δ.) κ. Δαβάκη

Συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ,η Επίκαιρη Ερώτησή μου προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο ,απο τον οποίο ζήτησα :

1️⃣Να επισπευσθεί η εξόφληση των κατά κύριο και μη κατά κύριο επάγγελμα πυρόπληκτων αγροτών του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

2️⃣Να προχωρήσει η καταβολή αποζημίωσης στους νέους αγρότες του 2021 , σε εκείνους που αποκλείστηκαν λόγω έλλειψης αγροτικού εισοδήματος το 2020, καθώς και σε αυτούς που δεν έχουν υποβάλλει ΟΣΔΕ.

3️⃣Επεσήμανα τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στη διαδικασία των αποζημιώσεων,που έχουν παρουσιαστεί λόγω της ιδιαιτερότητας του αγροτικού επαγγέλματος.

4️⃣Ζήτησα να ενταχθούν στο καθεστώς της Κρατικής Αρωγής και οι πληγέντες παραγωγοί της πυρκαγιάς του 2020 ,σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας.

🔴Ο υφυπουργός μου απάντησε τα εξής:

1️⃣Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις 12,8 εκατομμυρίων ευρώ για περισσότερα από 410 χιλιάδες δέντρα, με τις τιμές των αποζημιώσεων στα ελαιόδεντρα και στα λοιπά δέντρα, να είναι υψηλότερες κατά πολύ από ότι στο προηγούμενο καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων- ΚΟΕ (ΠΣΕΑ).

2️⃣Αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη χορήγηση της τελικής ενίσχυσης βάσει και των τελικών πορισμάτων του ΕΛΓΑ και όταν δημοσιευθεί θα ακολουθήσει η καταβολή της, ανάλογα με την πορεία των αποκαταστάσεων.

3️⃣Επίσης, γίνεται διάκριση μεταξύ των παραγωγικών και των μη παραγωγικών δέντρων μετά από υπόδειξη του ΕΛΓΑ.

4️⃣Προετοιμάζεται νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ που θα στηρίζει αντίστοιχες ζημιές , ώστε η Κρατική Αρωγή να σταματήσει να εμπλέκεται σε αυτή την έκταση στον πρωτογενή τομέα.

5️⃣Οι δικαιούχοι αποζημίωσης πρέπει να έχουν την καταχώριση στο ΟΣΔΕ, την ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, την ύπαρξη αγροτικού εισοδήματος και την αποκατάσταση των ζημιών.

6️⃣Δρομολογείται ειδική πρόβλεψη για τους Νέους Αγρότες.

https://www.facebook.com/watch/?v=740756517844102

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button