Γενικα

Εθνική Τράπεζα: Ξαφνικό λουκέτο σε δεκάδες καταστήματα – Κλείνει στην Αρεόπολη

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Σε νέα «προκλητική» απόφαση προχώρησε η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώνοντας ξαφνικά κλείσιμο 25 καταστημάτων μέσα στο 2022 σε Αθήνα και επαρχία!

Μάλιστα ορισμένα καταστήματα κλείνουν στις 10 Ιουνίου, σε 2 εβδομάδες δηλαδή, ενώ σε κάποια άλλα ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τον Οκτώβρη.

Η λίστα των κατ/των που “θέλουν” να κλείσουν ως μέσα Ιουλίου: Αμφιθέας , Γέρακα, Ζεφυρίου,  Αιδηψού, Λίμνης Ευβοίας, Αρεόπολης, Σκάλας Ωρωπού, Στυλίδας, Ερυθρών, Γαργαλιάνων, Νεάπολης Λασιθίου Κρήτης, Βλαχιώτη, Οδ. Βασ. Γεωργίου Καλαμάτας, Μετσόβου, Εθνικής Αντιστάσεως Αγρινίου, Λεωφ. Θησέως, Ακτής Δυμαίων Πατρών, Τυρνάβου.

Το φθινόπωρο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δρομολογηθεί να συγχωνευτούν τα: Σάμης Κεφαλλονιάς, Μονεμβασιάς, Δημοτικού Κήπου Δράμας, Ρεθύμνου, Λουτρακίου, Σύρου-Νεώριο, Μήθυμνας Λέσβου.

 Η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας είναι στα «κάγκελα» με αυτές τις κινήσεις, σημειώνοντας τα εξής:

«…Την ίδια ημέρα που ανακοίνωσαν «Εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου», με νέα κέρδη ύψους 300 εκ.€ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε νέα μείωση εργατικού κόστους, προξενώντας τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνία που δίκαια διαμαρτύρεται!

Δεκάδες εργαζόμενοι του δικτύου θα δουν μείωση στο μισθό τους, θα έχουν βλαπτική μεταβολή καθώς θα χάσουν την οργανική τους θέση, θα αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, θα κινδυνέψουν να χάσουν ακόμη και τη δουλειά τους!

Ήδη κυκλοφόρησαν οργανογράμματα, με βάση το νέο πελατοκεντρικό μοντέλο που ξεκίνησε αυθαίρετα να εφαρμόζει η ΕΤΕ από 1/4, όπου, δήθεν, περισσεύουν δεκάδες εργαζόμενοι! Είναι σίγουρο ότι θα αρχίσουν τα γνωστά διλήμματα «πάρε την εθελούσια ή θα βρεθείς στη διάθεση του προσωπικού».

Οι ελλείψεις στο προσωπικό του δικτύου πλέον είναι τεράστιες. Η εντατικοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο, δεν υπάρχουν ταμίες πια αφού βιάστηκαν να τους διώξουν όλους ή να τους μετακινήσουν στη γνωστή «αποθήκη» Data Remediation. Τα στελέχη της ΕΤΕ, «Εθνικάριοι» και μη, λένε όμως ότι είμαστε πολλοί και θέλουν πάση θυσία να διώξουν κι άλλους συναδέλφους! Οι στόχοι έχουν τετραπλασιαστεί, είναι κυριολεκτικά άπιαστοι, μας αξιολογούν βάσει αυτών, ενώ λειτουργούμε με το μισό προσωπικό και μας βγάζουν «κατώτερους των περιστάσεων»!

Δεν υπολογίζουν οικογένειες, προσωπική ζωή, προγραμματισμό ούτε φυσικά καλοκαιρινές άδειες, αφού με τη λογική «αποφασίζομεν και διατάζομεν» κλείνουν καταστήματα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού κι ενώ έχουν προγραμματιστεί οι καλοκαιρινές άδειες!

Παρά την τεράστια πίεση που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι στα καταστήματα ιδιαίτερα την τελευταία 3ετία, λόγω κορωνοϊού αλλά και όλου αυτού του σχεδίου της μείωσης προσωπικού και καταστημάτων, η Διοίκηση συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και ευθαρσώς περιφερειακοί πήγαιναν σε συναδέλφους και τους έλεγαν να μειώσουν την αυτοαξιολόγησή τους!

Το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο της Εθνικής εξαντλείται στις δημόσιες σχέσεις, τις διαφημίσεις, τις χορηγίες. Ειδικά στην επαρχία, το δίκτυο μειώνεται πολύ, με αποτέλεσμα ολόκληροι, τεράστιοι γεωγραφικά, δήμοι να μένουν χωρίς κατάστημα!

Συνταξιούχοι και αγρότες, όταν χρειάζεται να εξυπηρετηθούν για δεκάδες υπηρεσίες που χρειάζονται παρουσία στο κατάστημα, θα πρέπει να διανύσουν μέχρι και 50-60 χιλιόμετρα (πχ Μάνη) ή και με διόδια (Μέτσοβο).  Κλείνουν στην πολύπαθη Εύβοια 2 καταστήματα, 5 κατ/τα στην Πελοπόννησο και θα ακολουθήσουν νησιά. Λες και στην επαρχία είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ και στην Αττική τα καταστήματα πλέον είναι ελάχιστα και οι πελάτες περιμένουν σε ουρές και κλείνουν ραντεβού μετά από πολλές μέρες.

Αυτή τη φορά δεν πρέπει να επαναπαυτούμε σε προσωρινή αναστολή λόγω των αντιδράσεων. Και στην Εύβοια για λίγο έκαναν πίσω και επανήλθαν. Πρέπει να σταματήσουν οριστικά αυτά τα σχέδια.

Ο περίφημος ιδιωτικός τομέας στο τραπεζικό σύστημα δείχνει καθημερινά τα δόντια του. Τόσα εκατομμύρια έλαβαν για τις ανακεφαλαιοποιήσεις εις βάρος όλων των πολιτών, και τώρα μέτοχοι και γιάπηδες γλεντούν εις υγείαν των κορόιδων, αφού όλες οι κυβερνήσεις τούς αφήνουν ανενόχλητους και χωρίς κανένα δημόσιο έλεγχο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η προκλητική απόφαση της Διοίκησης έρχεται εν μέσω διαπραγματεύσεων για την επιχειρησιακή σύμβαση. Αφού εδώ και 2 χρόνια που κλείνει μαζικά καταστήματα, δεν υπήρχε η παραμικρή αντίδραση από το ΣΥΕΤΕ και τις ίδιες παρατάξεις που τον διοικούν, καμία κινητοποίηση για να ακυρωθούν αυτά τα σχέδια, προχωρά ανενόχλητη.

Πριν 2 μήνες προτείναμε, στο πλαίσιο προς τη Διοίκηση, να μπει ρήτρα ότι η «Διοίκηση δεσμεύεται να μην κλείσει καταστήματα για το 2022», όμως ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ δεν το έκαναν δεκτό. Οι ευθύνες του Συλλόγου είναι παραπάνω από τεράστιες.  Αντί να οργανώνει τον αγώνα για τη σύμβαση, να λειτουργεί συλλογικά και να αξιοποιεί όλες τις παρατάξεις, αντί να επιδιώκει τη συμμετοχή των εργαζομένων, μας αποκλείει από τη δράση του Συλλόγου. Το ΔΣ δεν λειτουργεί ούτε καν τυπικά και διακοσμητικά, δεν λαμβάνουμε γνώση των επίσημων κειμένων του ΣΥΕΤΕ και όλα λύνονται στο Προεδρείο των 4 παρατάξεων.

Συνάδελφοι απευθύνονται στο ΣΥΕΤΕ για την απαράδεκτη τακτική της περικοπής οργανικών θέσεων  λόγω του πελατοκεντρικού και ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ αδιαφορούν! Εκτός αν είναι «κάποιος δικός τους», δηλαδή κάποιο ρουσφέτι όπως αυτά που παζαρεύουν για τις προαγωγές, με αντάλλαγμα  τη σιωπή και την ανοχή τους στις επιλογές της Διοίκησης.

Υπεύθυνοι γι αυτή την κατάσταση όμως είναι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Γιατί έδωσαν στις παρατάξεις αυτές πλειοψηφία και δεν έχουμε Σύλλογο να μας εκπροσωπεί. Γιατί έχουν αυταπάτες ότι «εγώ θα τη γλιτώσω, ακόμα κι αν πιάνει τον διπλανό μου».

Όμως, η αλήθεια είναι ότι μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε γονατιστοί. Να νικήσουμε επιτέλους το φόβο, όχι στην παραίτηση και την ανάθεση. Να ξαναχτίσουμε από την αρχή συλλογικότητες σε κάθε διεύθυνση και κάθε κατάστημα. Να φτιάξουμε ΕΑΚ σε κάθε χώρο.

Μπορούμε να σταματήσουμε τα κλεισίματα των καταστημάτων. Με κινητοποιήσεις, καταλήψεις, συντονισμό με τοπικές κοινωνίες και συλλογικούς φορείς.  Να ξεκινήσουμε έναν αγώνα για συλλογική σύμβαση όπως τη δικαιούμαστε!»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button