Πολιτικα

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ : Απελπιστική η κατάσταση του ΕΣΥ και στο νομό Λακωνίας

Δελτίο τύπου

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διαχρονικά και καθημερινά δίνει μάχες για τα δικαιώματα των ανθρώπων και θα συνεχίσει να το κάνει πιστός στις ιδέες του και το όραμά του . Διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση: Η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό. Η Υγεία είναι Δικαίωμα χωρίς ΑΜΚΑ, χωρίς Φορολογική και Ασφαλιστική ενημερότητα, χωρίς Χρώμα χωρίς Φύλο, χωρίς Εθνικότητα, χωρίς σύνορα και Πορτοφόλι …. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα. Η Υγεία για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ποιοτική, με ελεύθερη πρόσβαση χωρίς ανισότητες. Στο πλαίσιο δράσεων για την Υγεία που που ξεκινήσαμε κάνουμε προσπάθεια  να ενημερώσουμε τους πολίτες όλης της χώρας και στο νομό μας για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την Υγεία. Αλλά ταυτόχρονα και δράσεων ανάδειξης των προβλημάτων που δυστυχώς τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ δεν τα προβάλλου και οι πολίτες δεν έχουν την ανάλογη ενημέρωση. Αποφασίσαμε οι δράσεις μας να συνεχιστούν μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα την Ανατροπή της σημερινής πολιτικής.

Η Υγεία είναι υπόθεση δύο πλευρών των πολιτών και των υγειονομικών. Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Σε συνεργασία με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατατέθηκε ερώτηση στον υπουργό για την κατάσταση της Υγείας στο νομό μας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Απελπιστική η κατάσταση του ΕΣΥ και στο νομό Λακωνίας, και ιδίως το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας»

Κάθε μέρα που περνάει αυξάνουν σοκαριστικά οι καταγγελίες και οι απέλπιδες κραυγές των εργαζομένων στο διαλυμένο εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η δραματική υποστελέχωση, η αβελτηρία του Υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, και κυρίως ιατρών και νοσηλευτών και νοσηλευτριών, η εργασιακή εξουθένωση του υφιστάμενου προσωπικού σε φυσικό, ηθικό και ψυχικό επίπεδο και η εξ αυτής προκύπτουσα μεγάλη διακινδύνευση της ασφάλειας ζωής και υγείας αυτών και των ασθενών οδηγούν το ΕΣΥ σε συνεχή απαξίωση και αποσάθρωση, κάτι που εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό και είναι το μεγάλο, προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γνωρίζουμε ότι όπου γης το δημόσιο σύστημα υγείας υπολειτουργεί και δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει ποιοτικά τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού ευθύνης, οι πολίτες αναγκάζονται να στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα, βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη του, αν φυσικά έχει αυτήν την οικονομική δυνατότητα. Διότι διαφορετικά, απλώς οι ανάγκες του παραμένουν ακάλυπτες, γεγονός που θα έχει οδυνηρές προσωπικές και συλλογικές/κοινωνικές συνέπειες.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δια του Υπουργού Υγείας απεργάζεται μεθοδικά και με σχέδιο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας στην Ελλάδα προς τεράστια χαρά των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα και οπωσδήποτε προς τεράστια οικονομική επιβάρυνση των ήδη πολύ επιβαρυμένων και καθημερινώς φτωχοποιούμενων νοικοκυριών που βλέπουν το όποιο εισόδημά τους να χάνει την αγοραστική του δύναμη και τα κέρδη συγκεκριμένων, μεγάλων και πολυεθνικών επιχειρήσεων να αβγατίζουν. Διότι ο ιδιότυπος ελληνικός πληθωρισμός και η εξ αυτού ιδιότυπη ελληνική ακρίβεια πλήττει και την υγεία: σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο του 2024 αυξήθηκε κατά 3,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και σε αυτό συνέβαλε και η κατά  3,6% στην αύξηση στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και νοσοκομειακή περίθαλψη. Όλα έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας.

Συγκεκριμένα, για το νομό Λακωνίας η σημερινή κατάσταση των δομών του ΕΣΥ είναι σε απαράδεκτη για χώρα κράτος μέλος της Ε.Ε κατάσταση. Το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας – Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης  υπολειτουργεί, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αποχωρήσει από αυτό 15 ιατροί με συνέπεια οι κλινικές του να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση:

Η Παθολογική κλινική λειτουργεί με δύο (2) ιατρούς, το δε Παιδιατρικό Τμήμα διαθέτει έναν (1) παιδίατρο και ως εκ τούτου εφημερεύει ελάχιστες μέρες κάθε μήνα. Η καρδιολογική κλινική λειτουργεί με μόλις δύο (2) καρδιολόγους ιατρούς κάτι που έχει στο παρελθόν οδηγήσει και μετά βεβαιότητας στο μέλλον θα οδηγήσει κανά σε αναστολή των τακτικών εξωτερικών ιατρείων της κλινικής. Το νοσοκομείο διαθέτει μία (1) χειρουργική αίθουσα, όλες οι άλλες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, παρότι ο ρογανισμός του νοσοκομείου προβλέπει 4 χειρουργούς και 4 αναισθησιολόγους. Το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα διαθέτει μόνο 2 ιατρούς και εφημερεύει λίγες μόνο μέρες το μήνα. Η έλλειψη ιατρών, όπως αναλύεται παραπάνω, δημιουργεί προβλήματα και στη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, όπου επικρατεί πολύ μεγάλη αναμονή και το χειρότερο αντιμετώπιση πολλών περιστατικών από ιατρούς άλλης ειδικότητας από της δέουσας.

Σε παρόμοια, δραματική κατάσταση βρίσκεται και η Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων, η οποία πλήττεται και από το αυταρχικό ημίμετρο της δια “εντέλλεσθε” μετακίνησης ιατρών: Οι δύο (2) ορθοπεδικοί ιατροί των Μολάων υποχρεώνονται να καλύπτουν εφημεριακές ανάγκες της Σπάρτης, ανάγκες που συχνά φτάνουν στις 15 εφημερίες το μήνα. Η μοναδική αναισθησιολόγος των Μολάων υποχρεώνεται να απασχολείται στη Σπάρτη αλλά και, άκουσον άκουσον, στο Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης, και ταυτόχρονα να καλύπτει εφημερίες και στους Μολάους, περίπου 4-5 το μήνα. Ως εκ τούτου, η δομή των Μολάων να διαθέτει χειρουργική αίθουσα μόλις 15 μέρες το μήνα. Είναι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες οι οποίες προκαλούν εργασιακή εξάντληση των ιατρών και κατά συνέπεια δεν εγγυώνται  την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται φυσικά και οι δομές της ΠΦΥ των δήμων Μονεμβασίας, Ευρώτα και Ελαφονήσου, στις οποίες μετακινούνται ιατροί του νοσοκομείου! Ενόψει της επικείμενης τουριστικής περιόδου η τραγική κατάσταση των δομών του ΕΣΥ στο νομό Λακωνίας προμηνύει μια αφόρητη συνθήκη για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις δομές του ΕΣΥ στο νομό Λακωνίας και δημιουργεί πλαίσιο ανασφάλειας και διακινδύνευσης της υγείας και της ζωής των μόνιμων κατοίκων και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκετπών της θερινής περιόδου.

Την ίδια στιγμή είναι υπό κατασκευή νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης ΙΣΝ το οποίο θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες δευτεροβάθμιες δομές, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο ανθρώπινου δυναμικού της υγείας για το νομό, όπως φυσικά δεν υπάρχει για ολόκληρη της επικράτεια.

Eπειδή η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, ιδίως ιατρών, οδηγεί στην ανορθολογική και αναποτελεσματική λειτουργία των δομών του

Επειδή η υποστελέχωση αυτή οδηγεί σε εργασιακή εξάντληση (burnout) του υφιστάμενου δυναμικού

Επειδή η δυσλειτουργία των δομών του ΕΣΥ και το burnout δημιουργούν τις προϋποθέσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας που δεν ανταποκρίνονται στα επιθυμητά επιστημονικά κριτήρια ασφάλειας και ποιότητας

Επειδή η σχεδιαζόμενη και υλοποιούμενη ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας της χώρας αποβαίνει εις βάρος των κατοίκων της χώρας, καθώς και οικονομικά θα επιβαρύνονται και οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι υποδεέστερες σε ποιότητα λόγω προτεραιότητας του κριτηρίου του κέρδους και όχι του κριτηρίου της διασφάλισης της υγείας του ασθενούς, που μετατρέπεται σε πελάτη.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας και οι δύο μονάδες του να διαθέτουν το ιατρικό προσωπικό που προβλέπεται στον ισχύοντα οργανισμό του;
  2. Προτίθεται να επανεξετάσει το ζήτημα, ιδίως κατόπιν σχετικής παρότρυνσης εκ μέρους των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας;
  3. Ενόψει της κατασκευής νέου νοσοκομείου με χρηματοδότηση του ΙΣΝ, ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για το υπάρχον νοσοκομείο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button