Εκδηλωσεις

Επιμελητήριο Λακωνίας: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τα πνευματικά δικαιώματα

Δελτίο τύπου Επιμελητηρίου Λακωνίας

Το Επιμελητήριο Λακωνίας ενημερώνει τα μέλη του ότι πραγματοποιήθηκε χθες 25 Οκτωβρίου 2023 ημερίδα με θέμα « πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου στο Γύθειο. 

Ομιλητές της ημερίδας ήταν: Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο εκπρόσωπος του οργανισμού συλλογικής διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων (GEA) κ. Ιωάννης Τσακαλάκος, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων (Αυτοδιαχείριση) κ. Ιωάννης Γκιόκας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαιούχων έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος. Τοποθετήσεις πραγματοποιήσαν εκπρόσωποι συλλογικών οργάνων όπως: Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας κ. Νικόλαος Μαλαπέτσας, Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καφέ – Εστιατόρων Αρκαδίας κ. Βασίλειος Αθανασιάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Λακωνίας κ. Γεώργιος Γκουβάτσος, η Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας κα. Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου και ο Γενικός Γραμματέας του 11ου Περιφερειακού Τμήματος Νότιας και Ανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Πάνος Κρητικός. 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας προχώρησε στην έναρξη της ημερίδας απευθύνοντας έναν σύντομο χαιρετισμό στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης. Πριν δώσει το λόγο στους ομιλητές της βραδιάς, αναφέρθηκε στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες με το ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα διότι αποτελούν την «ανταμοιβή» του δημιουργού, συνάμα όμως οι διαχειριστές αυτών, πρέπει να δείχνουν σεβασμό στους χρήστες των πνευματικών – συγγενικών δικαιωμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά την επιτακτική ανάγκη απόδοσης λύσης για το εν λόγω ζήτημα.  Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του έκανε μια σύντομη αναδρομή στον τρόπο διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων από το πρόσφατο παρελθόν μέχρι και σήμερα. Εν συνεχεία προχώρησε στην ανάλυση του ζητήματος που προκύπτει μεταξύ των οργανισμών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και των επιχειρήσεων, με κύριο ζήτημα τον μονομερή προσδιορισμό του αμοιβολογίου από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Κλείνοντας ανέφερε ότι, τόσο οι εκπρόσωποι των χρηστών όσο και οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης πρέπει να καταλήξουν στην επίλυση του προβλήματος είτε σε τοπικό είτε σε γενικό επίπεδο. Εν συνεχεία τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των οργανισμών και οι εκπρόσωποι των συλλόγων οι οποίοι δημιούργησαν μια έντονη συζήτηση. 

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι οι τρέχουσες ανάγκες μας οδηγούν στην συνεργασία μεταξύ συλλογικών φορέων, Επιμελητηρίων και Οργανισμών συλλογικής διαχείρισης με σκοπό την εξεύρεση κοινής λύσης, μια λύση όμως που θα πρέπει να τη δώσει η πολιτεία.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button