Γρηγοράκου: «Το ελληνόφωνο τραγούδι αξίζει και πρέπει να έχει τη στήριξη όλων μας»
Δελτίο τύπου ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ
Η ειδική αγορήτρια και Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου τοποθετούμενη στην ολομέλεια στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού, με τίτλο: «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού», τόνισε πως το νομοσχέδιο ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την εμφάνιση του στη διαβούλευση ενώ κατάφερε να βάλει απέναντι του Υπουργούς της Κυβέρνησης, επαγγελματίες, αλλά και μια μεγάλη μερίδα καλλιτεχνών.
«Ήταν, όμως, αυτές οι αντιδράσεις που σας ανάγκασαν να μαζέψετε ή να διορθώσετε άρον – άρον διατάξεις που αναδείκνυαν την προχειρότητα του νομοθετήματος», είπε χαρακτηριστικά η Βουλευτής.
Η κα Νάγια Γρηγοράκου επισήμανε πως η προστασία και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και του ελληνόφωνου τραγουδιού είναι κομβικής σημασίας και ως εκ τούτου απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις που δυστυχώς έχουμε αναβάλει για πολλά χρόνια σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σημειώνοντας:
«Σωστά έρχονται οι οποίες διατάξεις για την προστασία του ελληνόφωνου τραγουδιού. Σωστά υιοθετούμε την τάση πολλών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία υποστηρίζουν την εθνική τους γλώσσα μέσω της αύξησης της ραδιοφωνικής κυρίως μετάδοσης μουσικών έργων στην γλώσσα τους. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει εδώ μία ουσιαστική διαφορά. Ενώ, σε όλες τις άλλες χώρες η υποχρεωτικότητα στις ποσοστώσεις μετάδοσης τραγουδιών στην εθνική γλώσσα αφορά τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς εδώ ακολουθείται αντίθετη πορεία. Θεσπίζονται κίνητρα για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που αφορούν την αύξηση του διαφημιστικού χρόνου και παράλληλα θεσπίζεται η υποχρεωτικότητα στη δημόσια εκτέλεση που δεν ισχύει σε ΚΑΜΙΑ άλλη χώρα ελληνόφωνων τραγουδιών σε πολύ συγκεκριμένους χώρους ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, καζινο, μέσων μαζικής μεταφοράς, αερολιμένων. Όλες αυτές οι ρυθμίσεις και ειδικά αυτές που αφορούν τη δημόσια εκτέλεση και την υποχρεωτικότητα, αφενός δεν θα έχουν κανένα επιπλέον κόστος για τους χρήστες, αφετέρου δεν θα έχουν σπουδαίο οικονομικό όφελος για τους δημιουργούς. Τι έχουν όμως; Θα αλλάξουν το μίγμα της μεταδιδόμενης μουσικής. Και αυτό έχει τεράστιο συμβολικό χαρακτήρα. Είναι ένα πρώτο βήμα για το ελληνόφωνο τραγούδι και το στηρίζουμε».
Ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση τόνισε πως με τις αστοχίες της κατάφερε να στοχοποιήσει το ελληνικό τραγούδι και να βάλει τους πάντες απέναντι σε διατάξεις που για όλους τους μουσικούς της χώρας έχουν σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα.
Παράλληλα, παρότρυνε την Κυβέρνηση να νομοθετήσει πραγματικά κίνητρα για την αύξηση μετάδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού, καθώς και για την αύξηση της παραγωγής του λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η Κυβέρνηση αντί για την υποχρεωτικότητα στη δημόσια εκτέλεση μουσικής θα μπορούσε να φέρει κίνητρα και όχι μόνο. Θα μπορούσε να νομοθετήσει, ακολουθώντας το μοντέλο του θεσμού των επιχορηγήσεων για το θέατρο, και επιχορηγήσεις για νέους και πρωτοεμφανιζόμενους μουσικούς για να αυξήσει την παραγωγή. Θα μπορούσε να προβλέψει ένα επιπλέον κονδύλι στον καινούργιο υπερ – φορέα που δημιουργείται για τον οπτικοακουστικό τομέα για παραγωγές που επιλέγουν ελληνική μουσική που έχει παραχθεί ή πρόκειται να παραχθεί στην ελληνική επικράτεια. Θα μπορούσε να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ για το Ελληνικό Τραγούδι. Όμως όλα αυτά τα κίνητρα έχουν οικονομικό κόστος. Απαιτούν το εύρωστο, όπως διαφημίζεται σήμερα, Υπουργείο Πολιτισμού να «βάλει το χέρι στην τσέπη» για τους μουσικούς. Προφανώς δεν θέλετε να δώσετε ούτε ένα ευρώ για τους μουσικούς».
Σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) και άλλα θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού, η Βουλευτής κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως αναθέτει σε ιδιώτες βασικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.
«Για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε πως σε νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ περιέχονται διατάξεις που αφορούν τον ΟΔΑΠ. Προφανώς, η αλλαγή του Οργανογράμματος που έγινε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έλυσε τα ζητήματα, όπως είχε διαφημιστεί. Τι μας λένε τα άρθρα που προτείνονται εδώ για Ψήφιση; Ουσιαστικά την ανάθεση σε ιδιώτες του έργου που θα πρέπει να υλοποιεί ο ΟΔΑΠ μέσω συμβάσεων ή αναθέσεων. Έρχεστε ως γνήσιοι υποστηρικτές της ιδιωτικής οικονομίας και διευρύνετε το είδος των συμβάσεων και το ύψος των αναθέσεων. Έτσι, λοιπόν, και τα πωλητήρια περνάνε σε ιδιώτες. Εδώ μάλιστα ακούσαμε πως τα πωλητήρια θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες γιατί ο δημόσιος υπάλληλος «δεν έχει μέσα του την εμπορική λογική». Και πως ακριβώς θα έχουμε περισσότερα έσοδα για τον πολιτισμό από τα πωλητήρια όταν πλέον το κράτος θα λαμβάνει ένα ενοίκιο ή έστω και ποσοστά επί των πωλήσεων, ενώ τώρα διαχειρίζεται όλο τον τζίρο των πωλητηρίων; Φυσικά δημιουργείται και η κατάλληλη πελατεία με πρόσληψη προσωπικού που εκτός από τα όποια τυπικά προσόντα θα περνάει από συνέντευξη από το διαχειριστή του χώρου! Με την πρόσληψη του προσωπικού που προβλέπεται στο Οργανόγραμμα του ΟΔΑΠ θα κάνει κάτι το Υπουργείο ή και αυτό το κομμάτι θα δοθεί σε ιδιώτες όπως η έκδοση των εισιτηρίων στην Ακρόπολη;», ρώτησε επιτακτικά την αρμόδια Υπουργό.
Η κα Νάγια ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγές στέκεται ξεκάθαρα απέναντι στο άρθρο 27 του νομοσχεδίου λέγοντας:
«Και βέβαια στο επικίνδυνο άρθρο 27 ένα ξεκάθαρο μεγάλο ΟΧΙ. Γιατί με αυτό άρθρο καταστρατηγείται με τον πιο έξυπνο τρόπο – πίσω από την ερμηνεία του αρχαιολογικού έργου – ο δημόσιος χαρακτήρας της εκτέλεσης των σωστικών ανασκαφών από την αρχαιολογική υπηρεσία, τις εφορείες αρχαιοτήτων και τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων. Στο συγκεκριμένο άρθρο δίνεται η δυνατότητα στα ΝΠΔΔ να ασκούν αυτεπιστασία σε όλους τους τομείς που επιτρέπεται στην αρχαιολογική υπηρεσία ακόμη και στις σωστικές ανασκαφές που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του βασικού κορμού των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ και προβλέπεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στον Αρχαιολογικό Νόμο. Μας είπατε εδώ το προφανές δηλαδή πως το αρχαιολογικό έργο δεν αφορά μόνο τις σωστικές ανασκαφές και πως η εν λόγω διάταξη αφορά κυρίως τα 5 Μουσεία που με τον ν. 5021/2023 λειτουργούν σήμερα ως ΝΠΔΔ. Πολύ ωραία. Αν είναι έτσι γιατί δεν περιορίζετε τη διάταξη σε αυτά τα 5 ΝΠΔΔ ώστε να εκτελούν αρχαιολογικά έργα συμβατά με το πλαίσιο των σκοπών τους;».
Κλείνοντας, η κα Νάγια Γρηγοράκου τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ – Κϊνημα Αλλαγής θα ψηφίσει ΝΑΙ επί της Αρχής στο νομοσχέδιο παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις σε συγκεκριμένα άρθρα.
«Θα το κάνουμε για το ελληνόφωνο τραγούδι που αξίζει και πρέπει να έχει τη στήριξη όλων μας. Για τους Έλληνες μουσικούς που εξαιτίας των αστοχιών σας βρέθηκαν στο στόχαστρο», κατέληξε.