Εκδηλωσεις

Μανιάτικο μοιρολόι: Διαφύλαξη και ανάδειξη των ζωντανών παραδόσεων της Μάνης η καταγραφή του στο Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δελτίο τύπου Δήμου Αν. Μάνης

Επίσημη παρουσίαση του δελτίου με το οποίο το μανιάτικο μοιρολόι κατεγράφη στο Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κλειστού Γυμναστηρίου Αρεόπολης.

Το δελτίο παρουσιάστηκε από τους ερευνητές και συγγραφείς του: Δρ Κορίνα Γιαξόγλου, λέκτορα του Open Univercity of London και τον κ. Αθανάσιο Βλήτα, πτυχιούχο του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτιστική Διαχείριση.

Στο καλωσόρισμα του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς το Ινστιτούτο Σπάρτης για την «εξαιρετική και ιδιαίτερα παραγωγική συνεργασία». Ο Δήμος επιθυμώντας να αναδείξει τη σημασία της προφορικής αυτής παράδοσης της Μάνης στο εγχώριο και διεθνές κοινό, καθώς και να την μεταβιβάσει στις νεότερες γενιές, αποφάσισε το 2020 να υποβάλει πρόταση εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σπάρτης και πληθώρα πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων της Μάνης, συνέστησαν ομάδα μελέτης με την επωνυμία «Πρωτοβουλία για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του Μανιάτικου Μοιρολογιού».

Τον Μάρτιο του 2020 το Μανιάτικο Μοιρολόι είχε περάσει με επιτυχία το στάδιο της Α’ Φάσης και έναν χρόνο αργότερα ολοκληρώθηκε και η Β’ Φάση, δηλαδή η υποβολή δελτίου προς επεξεργασία στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, στις 3 Ιουλίου 2024 επικυρώθηκε τελικά η καταχώρησή του.

«Το μοιρολόι αποτελεί στοιχείο ταυτότητας της μανιάτικης πολιτιστικής παράδοσης. Αποτελεί διαχρονικά για τις Μανιάτισσες τον τρόπο έκφρασης του θρήνου, του πόνου και της απώλειας. Ως ζωντανός οργανισμός συνεχίζει να αντικατοπτρίζει έως σήμερα τα ήθη, τα συναισθήματα και τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας» ανέφερε ο κ. Δήμαρχος και ευχήθηκε η επιτυχία αυτή να κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο την τοπική κοινωνία για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των ζωντανών παραδόσεων της Μάνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button