Αρχίζουν στο West Point οι διεθνείς στρατιωτικοί αγώνες με συμμετοχή για πρώτη φορά και της Σχολής Ευελπίδων Featured

13 Απρ 2019
114 times

Στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ στο West Point

 

Ξεκινούν σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ στο West Point οι πιο απαιτητικοί διεθνείς στρατιωτικοί αγώνες παραγωγικών σχολών από όλο τον κόσμο, με τη για πρώτη φορά συμμετοχή και της ομάδος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), η οποία αναχώρησε χθες Κυριακή για τις ΗΠΑ. Οι αγώνες πρόκειται να πραγματοποιηθούν το διάστημα 8-12 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, που είναι η παλαιότερη στρατιωτική ακαδημία όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρου του κόσμου.

Η ομάδα της ΣΣΕ η οποία συμμετέχει από σήμερα στο “Sandhurst Military Skills Competition”, όπως είναι η επίσημη ονομασία του προαναφερθέντος διαγωνισμού, και πρώτη σας είχε ενημερώσει σχετικώς η ιστοσελίδα μας, αποτελείται από 11 μέλη, με επικεφαλής τον Αρχηγό της Σχολής, που έχουν προετοιμαστεί εδώ και καιρό με μοναδικό αντικείμενό τους τη διάκρισή τους στο διαγωνισμό, και έχουν ως συνοδούς τους δύο υπολοχαγούς διμοιρίτες της Σχολής. Ενδεικτικό του πνεύματος και του υψηλού ηθικού το οποίο πήραν μαζί τους φεύγοντας στις αποσκευές τους για τις ΗΠΑ οι Ευέλπιδες είναι και το γεγονός ότι πήραν μαζί τους τρεις Σημαίες. Την Ελληνική, τη Σημαία της ΣΣΕ και τη Σημαία της Μάνης, που έχει στο γραφείο του ο Διοικητής του Συντάγματος των Ευελπίδων Συνταγματάρχης (ΜΧ) Νικόλαος Γκρέτσας επί της οποίας αναγράφεται το σύνθημα των Μανιατών επαναστατών του 1821 «Νίκη ή Θάνατος».

Στο φετινό διαγωνισμό θα συμμετάσχουν συνολικώς 48 ομάδες από 13 κράτη (Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Καναδάς, Κολομβία, Ταϊλάνδη, Μεγάλη Βρετανία με 2 ομάδες, Μεξικό, Νότια Κορέα, Χιλή), ενώ οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν με 16 ομάδες από τις Ακαδημίες των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ακτοφυλακής – οι Πεζοναύτες ως γνωστόν δεν έχουν δική τους Ακαδημία, αλλά προέρχονται από τη Ναυτική Ακαδημία της Ανναπόλεως – καθώς και 16 ομάδες από τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας, που υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα για Έφεδρους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων (“Reserve Officers’ Training Corps”/ROTC).

Συμφώνως με τους διοργανωτές «Πρωταρχικός στόχος (του διαγωνισμού) αποτελεί η ανάδειξη της αριστείας μέσω αυστηρών σωματικών και πνευματικών προκλήσεων που αντανακλούν το ρυθμό, την αβεβαιότητα και τα καθήκοντα που θα κληθούν να εκτελέσουν οι μελλοντικοί ηγήτορες στο πεδίο της μάχης. Ο πραγματικά σκληρός ανταγωνισμός ενισχύει ταυτόχρονα τις σχέσεις μεταξύ συμμαχικών κρατών, προωθώντας την πολυεθνική συνοχή και τη διαλειτουργικότητα και προβάλλοντας την αντοχή και τη χροιά των μελλοντικών ηγετών του Στρατού σε όλο τον κόσμο».

 
 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή 11μελής ομάδα που ξεκινά να αγωνίζεται στις ΗΠΑ, αποτελούμενη από 9 άνδρες και 2 γυναίκες Ευέλπιδες, άρχισε να επιλέγεται με ευθύνη του Συντάγματος των Ευελπίδων από τον Ιούλιο του 2018, όταν η Σχολή βρισκόταν στο Λιτόχωρο για τη θερινή της εκπαίδευση και ο Διοικητής του Συντάγματος Συνταγματάρχης Γκρέτσας έλαβε την εντολή για να διοργανώσει «αγώνες Στρατιωτικής Αριστείας» για την επιλογή της ομάδας των Ευελπίδων που θα συμμετείχαν στους διεθνείς αγώνες του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν και υπό την αιγίδα του τότε Διοικητή της Σχολής Υποστρατήγου (νυν Αντιστρατήγου) Χαράλαμπου Λαλούση και του τότε Υποδιοικητή Ταξίαρχου Δημητρίου Χούπη (νυν Διοικητή της Σχολής Υποστρατήγου), ο Διοικητής του Συντάγματος ξεκίνησε τις προκριματικές φάσεις. Από τους 6 Λόχους Ευελπίδων διατέθηκαν 72 Ευέλπιδες (12 από κάθε Λόχο) και μέσα από συγκεκριμένα αγωνίσματα (όπως ημερήσιος και νυκτερινός στίβος τοπογραφίας, στίβος εμποδίων με προσωπίδα ΡΒΧΠ, βολές με πιστόλι και τυφέκιο με μεταφορά φορτίων, εμπλοκή ομάδας μάχης, κωπηλασία, Α΄Βοήθειες Μάχης, φυσική δοκιμασία και αντοχή στη μεταφορά τραυματία, στρωτήρα, ελαστικών, κ.ά.) επιλέχθηκαν αρχικώς 28 Ευέλπιδες, από τους οποίους οι 23 άνδρες και 5 γυναίκες.

Αυτοί οι 28 Ευέλπιδες που ξεχώρισαν στα προκριματικά συνέχισαν την εκπαίδευσή τους σε περισσότερο εξειδικευμένα αντικείμενα από πιστοποιημένους εκπαιδευτές των Ειδικών Δυνάμεων στην παροχή Α΄Βοηθειών Μάχης (“Tactical Combat Casualty Care”/TCCC) τον Σεπτέμβριο του 2018, και ακολούθως, τον Φεβρουάριο του 2019, στη διάρκεια της χειμερινής εκπαιδεύσεως στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα για δύο εβδομάδες.
Μετά την επιστροφή τους από το ΚΕΑΠ πραγματοποιήθηκε η τελική επιλογή των 11 Ευελπίδων (7 από IV Τάξεως, 3 ΙΙΙ Τάξεως και 1 από τη ΙΙ Τάξη, ώστε με τον τρόπο αυτό να υπάρχουν «πυρήνες» και για τους διαγωνισμούς των επόμενων ετών) και η εκπαίδευση των 11 τελικώς επιλεγέντων συνεχίστηκε κάθε απόγευμα και τις Παρασκευές, περιλαμβάνοντας μεταξύ των άλλων αντικείμενα όπως βολές με τυφέκιο Μ16, πιστόλι Glock, βομβιδοβόλο Μ203, με τα οποία θα διαγωνιστούν στις ΗΠΑ, αλλά και θεωρητικά μαθήματα στην αγγλική στρατιωτική ορολογία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε αγώνισμα είναι μικτό, δηλαδή αποτελείται από συνδυασμό αγωνισμάτων και από κάθε ομάδα θα διαγωνίζονται 9 από τα 11 μέλη, συμπεριλαμβανομένης ΠΑΝΤΑ μίας γυναίκας. Οι διαγωνιζόμενοι θα αγωνίζονται με στρατιωτική στολή και πλήρη εξοπλισμό με σακίδιο πλάτης «Μπέργκιν», γιλέκο μάχης με θήκες γεμιστήρων των 5,56mm, dropbag, ifak καθώς και γιλεούς γενικής χρήσης, αντιβαλλιστικά γυαλιά, γάντια μάχης, υδροδοχεία τύπου “Camel back”, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες, ωτοασπίδες και κράνος Kevlar. Η Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ θα διαθέσει τον οπλισμό (πιστόλι Glock και τυφέκιο M16) και όλα τα πυρομαχικά.

Rate this item
(0 votes)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα της Μάνης. Με ειδήσεις, αρθρογραφία και αφιερώματα. Όλα τα μεγάλα γεγονότα και οι εξελίξεις βρίσκονται με ένα κλικ στην οθόνη σου.


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Γύθειο

Τιμές Καυσίμων Γύθειο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Αρεόπολη

Συνεργαζόμενα Site

 

  

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το