Ο Μανώλης Κονταρός μιλά στο Githio-click Featured

24 Οκτ 2016
2105 times

Ο Μανώλης Κονταρός μιλά στο Githio-click και τον Κυριάκο Δερδελάκο.

Μια μέρα πριν από τη συναυλία του Μανώλη Κονταρού στην πλατεία ΄'Αθανάτων'' στην Αρεόπολη, ο Κυριάκος Δερδελάκος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το γνωστό τραγουδιστή, ο οποίος παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το githio-click.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Μανώλης Κονταρός γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1968 στις Βρύσσες Αποκορώνου στα Χανιά. Είναι γιος του Ιωάννη Κονταράκη (με καταγωγή από τον Tζιτζιφέ Αποκορώνου) και της Aννας, το γένος Μακρυδάκη από το Φρε Αποκορώνου. Έχει τρεις αδερφές, τη Μαρία, τη Γεωργία και τη Ζαχαρένια. Παντρεύτηκε το 1998 την Αθηνά Μαυριδάκη και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά το Γιάννη, την Aννα, τον Ιάκωβο και την Ελένη. Ζει με την οικογένειά του στο Ρέθυμνο.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία 17 χρόνων. Αρχικά γράφτηκε στη σχολή μουσικών του Ross Daily στα Χανιά, όπου και πήρε τα πρώτα του μαθήματα για το λαούτο. Επιπλέον ασχολήθηκε από μικρός και με το χορό ως πρωτοχορευτής στον καλλιτεχνικό όμιλο Αποκορώνου. Με πρότυπα του το Νίκο Μανιά και το Μανώλη Κακλή ξεκινάει την επαγγελματική του δρ αστηριότητα βασιζόμενη στο τραγούδι.

Από την οικογένειά του δεν ασχολείται κανείς με μουσικά όργανα, αλλά προέρχεται από βαθιές παραδοσιακές ρίζες όσον αφορά στην κρητική φιλοξενία και στο τραγούδι. Ο πατέρας του, ο Κονταρογιάννης, είναι γνώστης και ερμηνευτής του ριζίτικου τραγουδιού. Το ερέθισμα να ασχοληθεί με τη μουσική προήλθε από τις παρέες που γίνονταν τακτικά στο σπίτι τους.

Σταθμός στην καριέρα του ήταν ο μόνιμος του συνεργάτης επί 18 συναπτά έτη, ο δεξιοτέχνης της λύρας Γεώργιος Τσουρουπάκης με τον οποίο ηχογράφησαν πολλές δισκογραφικές δουλειές. Ο Γιώργος έφυγε άδικα και ξαφνικά από τη ζωή το 2008 σκορπώντας θλίψη σε όλους τους λάτρεις του δεξιοτεχνικού παιξίματος του.

Ο Μανώλης Κονταρός έχει εμφανιστεί σε εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κρήτη, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας καθώς και στο εξωτερικό. Η ορχήστρα του αποτελείται από τους: Μιχαλή Γεωρβασάκη (λύρα), Μανώλη Κυδωνάκη (λαούτο), Νεκτάριο Κουναλάκη (μαντολίνο/ασκομπαντούρα), Παύλο Καλλιτσουνάκη (κιθάρα/τραγούδι), Νίκο Βρεττό (τύμπανα) ενώ η γλυκιά φωνή της Θεανώς Χαιρετάκη δίνει χρώμα και ζεστασιά στα ηχοχρώματα του συγκροτήματος.

Ο Μανώλης Κονταρός ταξιδεύει τους μουσικόφιλους στο κρητικά παραδοσιακά τραγούδια, στη μαγεία του ριζίτικου και στα μεθυστικά μονοπάτια του δημοτικού μας τραγουδιού.

Συνέντευξη

1) Βρίσκεστε στη Μάνη για να πραγματοποιήσετε μια συναυλία στην Αρεόπολη τη Τρίτη 9 Αυγούστου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Ανατολικής Μάνης για το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι.  Πώς αισθανθήκατε όταν σας έγινε η πρόταση μιας και είστε ο πρώτος τραγουδιστής από την Κρήτη που μετέχει στο πολιτιστικό καλοκαίρι του Δήμου μας;

Νιώθω πολύ όμορφα καταρχήν γιατί θα έρθω και θα δώ αρκετούς φίλους και από την άλλη μια τεράστια ευθύνη γιατί θα πρέπει να παντρέχω τη μουσική μας με τη φιλοξενία και την αγάπη της Μάνης.

2) Σας είδαμε πριν λίγους μήνες ξανά στη Μάνη στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821. Οι αδελφικοί δεσμοί Μάνης και Κρήτης είναι γνωστοί. Τί σας έκανε να είστε παρών στις φετινές εκδηλώσεις και ποιές οι εμπειρίες που αποκομίσατε;

Ο λόγος που ήρθα ειδικά φέτος για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις ήταν η προσωπική σχέση που έχω με το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο και τη δημοτική σύμβουλο κα Ελένη Δρακουλάκου. Με έχουν τιμήσει σε εμφανίσεις μου στην Αθήνα αλλά στην Κρήτη έχουμε συναντηθεί και έτσι θεώρησα καλό να έρθω και να γνωριστώ με τη Μάνη και τους Μανιάτες από κοντά.

Μου άρεσε πάρα πολύ σαν εκδήλωση και έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου του χρόνου να έρθω με την οικογένειά μου.

3) Είστε ένας από τους εκφραστές της κρητικής μουσικής. Τί είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας κάνει τη κρητική μουσική αρεστή και σε μη Κρητικούς;

Αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε αυτό που λείπει από ανάμεσά μας είναι η αλήθεια. Θεωρώ οτι η κρητική μουσική και ιδιαίτερα ο στίχος των τραγουδιών μας, κρύβει πολύ αυθορμητισμό, πολύ αλήθεια, μιλάει για πάρα πολλά πράγματα και όλο αυτό μπορεί να ακουμπήσει όχι μόνο τους Κρητικούς αλλά και τους μη Κρητικούς φίλους μας.

4) Από μικρή ηλικία ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με τη μουσική. Τί είναι αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτή; Τι συμβουλεύετε τα παιδιά που έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν το χώρο της μουσικής;

Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ με τη μουσική ήταν η αγάπη για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μου. Μέσα από αυτό, από την οικογένειά μου, μέσα από τις συνυπάρξεις στο σπίτι και σε κρητικά γλέντια αγάπησα την κρητική μουσική και πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με αυτή.

Ευχή μου είναι όλα τα παιδιά είτε είναι από την Κρήτη, είτε από τη Μάνη, είτε από τον Έβρο,  να τιμούν και να αγαπούν τη ρίζα τους γιατί ο άνθρωπος που δεν αγαπά και δεν τιμά τη ρίζα του και τη μουσική του δεν είναι δυνατός στις δυσκολίες.

5) Όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό σας κανείς από την οικογένειά σας δεν ασχολείται με μουσικά όργανα, ενώ εσείς από μικρή ηλικία πήρατε τα πρώτα σας μαθήματα στο λαούτο στη σχολή του Ross Daily. Υπήρχαν στιγμές που σκεφτήκατε να σταματήσετε;

Όχι, ποτέ δεν σκέφτηκα και δεν έχω σκεφτεί να σταματήσω να ασχολούμαι με τη μουσική. Αντίθετα ήταν κάτι το οποίο μου άρεσε, αρχικά οπτικά, μετά το γνώρισα, πήγα στη σχολή έμαθα για τη μουσική όσα δεν ήξερα και κάθε μέρα μαθαίνω καινούργια πράγματα γι'αυτή.

6) Ποια ήταν η ευκαιρία που εκμεταλλευτήκατε για να κινηθείτε πιο επαγγελματικά; Ήταν μια ευκαιρία που σας δόθηκε ή την δημιουργήσατε μόνος σας;

Δεν μου δόθηκε κάποια συγκεκριμένη ευκαιρία. Μετά από χρόνια ενασχόλησής μου με τη μουσική ήρθε από μόνη της και σταδιακά η μετάβαση από το χόμπυ στο επάγγελμα. Ήρθε η στιγμή λοιπόν που αποφάσισα πως η μουσική θα γίνει η δουλειά μου, αποφασίσα δηλαδή να ζήσω εγώ και η  οικογένειά μου μέσα από αυτή τη δουλειά.

Πλέον όμως δεν είναι θέμα ευκαιρίας, ο άνθρωπος που χτίζει το μέλλον του πάνω σε μια ευκαιρία θα αντέξει λίγο διάστημα. Χρειάζεται μια συνεχής προσπάθεια, ένας μεγάλος αγώνας και στο τέλος όλα θα πάνε καλά και θα έρθει η δικαίωση και η ανταμοιβή για όλες τις προσπάθειες.

7) Όντας, αναμφίβολα, ένας έξυπνος άνθρωπος και επιτυχημένος τραγουδιστής, πόσο σκληρή κριτική ασκείτε ο ίδιος στον εαυτό σας και πόσο καλά τα πάτε μαζί του;

Είμαι αρκετά αυστηρός κρητής του εαυτού μου. Είμαι ένας πολύ αληθινός άνθρωπος και είμαι αληθινός ακόμα και στα λάθη μου. Άρα από μόνος μου ασκώ κριτική στον εαυτό μου και προσπαθώ τα όποια λάθη που έχω κάνει στη μέχρι τώρα πορεία μου να τα βελτιώνω και να γίνομαι όσο το δυνατόν καλύτερος.

 8) Ένας επιτυχημένος τραγουδιστής όπως εσείς έχει δεχτεί εκτός από θετική και αρνητική κρητική. Πώς διαχειρίζεστε την αρνητική κριτική; Πόσο σας επηρεάζει και πόσο σας έχει βοηθήσει να βελτιωθείτε επαγγελματικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο;

Έχω μάθει στη ζωή μου να δέχομαι οποιαδήποτε κριτική και από οποιονδήποτε άνθρωπο και αν προέρχεται, ακόμα και από αυτούς που δεν με συμπαθούν. Ο καθένας είναι ελεύθερος να του αρέσει κάποιος ή να μην του αρέσει.

Εγώ προσπαθώ να κάνω αυτό που ξέρω να κάνω και να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα. Δεν με επιρεάζει σαν άνθρωπο είτε σαν επαγγελματία η αρνητική κριτική. Δεν θα αλλοιώσω το χαρακτήρα μου ή το ύφος που τραγουδάω επειδή μου έχουν κάνει μια αρνητική κριτική. Τη δέχομαι και προσπαθώ να γίνομαι όσο πιο σωστός με βάση τις αρχές που έχω εγώ.

9) Είστε παντρεμένος και πατέρας 4 παιδιών. Ποιό ρόλο έχει διαδραματίσει η οικογένειά σας στη μέχρι τώρα πορεία σας; Ασχολείται κάποιο από τα παιδιά σας με τη μουσική; Θα θέλατε να ακολουθήσει κάποιο από αυτά την πορεία σας;

Ο μεγάλος μου γιός παίζει μαντολίνο και λαούτο. Από εκεί και πέρα θέλω να έχουν πάνω απ' όλα  υγεία και όσον αφορά το τί πορεία θα ακολουθήσει το κάθε παιδί  στη ζωή του, εύχομαι να ακολουθήσει αυτό που του αρέσει. Δεν θα το πιέσω να ακολουθήσει κάτι διαφοερτικό πέρα από αυτό που του αρέσει.

Η οικογένεια μου τώρα και φυσικά με στηρίζει. Η γυναίκα μου με στηρίζει πάντα και κάνει μεγάλη υπομονή γιατί λείπω αρκετά συχνά.  Τα παιδιά μου είναι η μεγαλύτερή μου δύναμη , η έμπνευσή μου.

10) Θεωρείτε οτι η μουσική μπορεί να αποτελέσει ένα καταφύγιο για το σύγχρονο άνθρωπο μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας, προσφέροντάς του ψυχική ηρεμία;

Η μουσική είναι μια μεγάλη αγκαλιά που αγκαλιάζει τον κάθε άνθρωπο, τον ηρεμεί. Αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε νομίζω οτι το καλύτερο φάρμακο είναι η μουσική και η διασκέδαση.

11) Θα σας ξαναδούμε στη Μάνη; Είτε ως επισκέπτη είτε για επαγγελματική υποχρέωση όπως τώρα;

Από την πρώτη φορά που ήρθα στη Μάνη, στις εκδηλώσεις δηλαδή για την επέτειο της 17ης Μαρτίου, με εντυπωσίασαν ο τόπος και οι άνθρωποι της Μάνης. Αν και δεν έχω πολύ χρόνο για διακοπές θέλω όταν βρίσκω ευκαιρία να έρχομαι στη Μάνη. Έχω πολλούς λόγους για να έρχομαι στη Μάνη που κάθε μέρα γίνονται και περισσότεροι.

Υ.Γ.: Η ομάδα συνεργατών του Githio-click θέλει να ευχαριστήσει για ακόμα μια φορά το Μανώλη Κονταρό για το χρόνο του και τη διάθεσή του να μας παραχωρήσει αυτή τη συνέντευξη. Του ευχόμαστε να έχει υγεία και να μας ξεσηκώνει πάντα με τα τραγούδια του. Φυσικά αύριο Τρίτη 9 Αυγούστου ραντεβού στην πλατεία ''Αθανάτων'' στην Αρεόπολη για να τον ακούσουμε live.

Last modified on Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021 18:31
Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

Η ηλεκτρονική εφημερίδα της Μάνης. Με ειδήσεις, αρθρογραφία και αφιερώματα. Όλα τα μεγάλα γεγονότα και οι εξελίξεις βρίσκονται με ένα κλικ στην οθόνη σου.


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Γύθειο

Τιμές Καυσίμων Γύθειο

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Αρεόπολη

Συνεργαζόμενα Site

 

  

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Μερικά από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του site, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε το site και την εμπειρία του χρήστη (tracking cookies). Μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας εάν θέλετε να επιτρέψετε τη δημιουργία cookie ή όχι. Λάβετε υπόψη ότι αν τα απορρίψετε, ενδέχεται να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις λειτουργίες του ιστότοπου.