Τουρισμος

Από την Αρεόπολη ξεκίνησε το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου “Peloponnese Food Stories / Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού”

Δελτίο τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου

Από τη Λακωνία και την Αρεόπολη ξεκίνησε προχθές Κυριακή 17 Ιουλίου, με μεγάλη επιτυχία, το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου “Peloponnese Food Stories / Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού”, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, το Επιμελητήριο Λακωνίας, την Ενωση Ξενοδοχείων Λακωνίας και τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου.

Μέσα από το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, που είχε επίκεντρο την Αρεόπολη και στόχο την προβολή του γαστρονομικού πλούτου όλης της περιοχής της Λακωνίας, ξεδιπλώθηκε ένα βιωματικό ταξίδι στον χρόνο και τον τόπο, μέσα από παρουσιάσεις δημιουργών και χειροτεχνών της παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης τοπικής κουλτούρας, μαθήματα μαγειρικής και παρασκευής ντόπιων συνταγών, που κεράστηκαν επί τόπου στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση, γευσιγνωσίες και οινογνωσίες με οδηγούς τοπικούς σεφ, έκθεση τοπικών προϊόντων και βέβαια εργαστήρι μαγειρικής για τους μικρούς φίλους.

Στο χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τόνισε “την ανάγκη να προβάλουμε τον τρόπο ζωής μας, την παράδοσή μας, τις μανιάτικες γεύσεις, την ελληνική διατροφή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Τουρισμός είναι ένα σύνολο εμπειριών που η Πελοπόννησος μπορεί να προσφέρει πέρα από  τον ήλιο και τη θάλασσα. Εμπειρίες όπως είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός, αλλά και οι γεύσεις, οι διατροφικές συνήθειες και τα περίφημα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην πελοποννησιακή γη”.

Ο περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε επίσης και στον προγραμματισμό της Περιφέρειας για την διοργάνωση εκ μέρους της ανάλογων εκδηλώσεων σε διάφορα μέρη της Περιφέρειας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη, τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννη Παναρίτη, ενώ χαιρετισμό -με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα- απηύθυνε και η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι η πρόεδρος του ΕΟΤ μετείχε και στην παρασκευή παραδοσιακών μανιάτικων συνταγών, μέσω ενός βίντεο με την ίδια να εκτελεί τη συνταγή για την περίφημη γαλατόπιτα της Μάνης.

Στην προχθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Νίκων Τζινιέρης, Υποδομών Θόδωρος Βερούτης και Τουρισμού και Πολιτισμού Αννα Καλογεροπούλου, η αρμόδια για θέμα Πολιτισμού αντιδήμαρχος Ανατολική Μάνης Ελένη Δρακουλάκου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Την εκδήλωση παρουσίασαν o Γιώργος Κρικοριάν, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Mega και ο εκπαιδευτικός και ο ιστορικός τέχνης Δημήτρης Ροζάκης. Μαζί τους και η με καταγωγή από τη Λακωνία Σταυριανή Ζερβακάκου, βραβευμένη από τον οδηγό Michelin για τη δουλειά της σε αθηναϊκό εστιατόριο.

Σημειώνεται τέλος ότι χθες, Δευτέρα 18 Ιουλίου, δημοσιογράφοι του ειδικού Τύπου (γαστρονομίας), από μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας, βρέθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης, όπου περιηγήθηκαν σε διάφορα μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος, βιώνοντας παράλληλα και εμπειρίες, όπως η συλλογή αλατιού σε μανιάτικες αλυκές -για να γνωρίσουν τον τρόπο που συλλέγεται το αλάτι, που παραμένει ο ίδιος από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Ακολούθησε ξενάγηση στα Σπήλαια του Διρού, επίσκεψη σε ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα και επίσκεψη σε αγροδιατροφική φάρμα για γευσιγνωσία ελαιολάδου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

  • CHEF TOY ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ LAS HOTEL & SPA ΛΑΖΑΡΟΣ ΟΥΖΟΥΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΠΑΛΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΕΟΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ.

TALΚS H ΚΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΓΗΣ», ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ, ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΓΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ.

  • Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ CHEF ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ KINSTERNA ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΨΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΣΟΥΧΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ, ΑΥΓΟ ΠΟΣΕ, ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ.Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΧΙΩΤΩΝ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕYΗ ΤOY ΠΙΑΤΟΥ.

TALΚS O ΚΥΡΙΟΣ ΒΕΡΔΗΛΟΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ, ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ VAMVAKOU REVIVAL ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ PROJECT:  “ΒΑΜΒΑΚΟΥ, ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΕΝΝΑΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ.”

  • Ο CHEF ΤΟΥ CATERING “ΗΤΑΝ ΚΑΙΡΟΣ» ΚΩΣΤΑΣ ΞΙΑΡΧΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΦΟΥΓΓΑΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΗΣ 21ΟΣ ΑΙΩΝ, ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ.

TALΚS:  Ο ΚΟΣ ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΡΑΜΠΑΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΕΒΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ KAI ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-, ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΗ, ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

  • Ο CHEF ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ MANIBELLA ΕΤΟΙΜΑΖΑΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΣΑΛΑΤΑΣ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑΤΟΣ . ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.

TALΚS: Ο ΚΟΣ ΜΠΑΓΙΩΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ ΜΑΣ «ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ» ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ.

  • Ο O CHEF TOY ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΦΩΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΔΟΥΝΙΩΤΙΚΟΥ ΚΟΚΚΟΡΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΚΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΠΙΑΤΟΥ.
  • NEOΣ ΠOΛITIΣTIKOΣ EΞΩPAIΣTIKOΣ KAI EΠIMOPΦΩTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ XPYΣAΦΩN “H XPYΣH ΩBA” ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠITAPOYΔEΣ. MIA ΠITA ME MEΓAΛH ΠOIKIΛIA XOPTΩN (ME IΔIOTHTA BOTANΩN) THΣ ΠEPIOXHΣ TOY ΠAPNΩNA, ΨHMENH ΣE ΠETPINH ΠΛAKA ZEΣTAMENH ΣE ΦΩTIA ME ΞYΛA.
  • Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗ» ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ.

TALΚS: Ο ΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΑΚΗΣ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΚΡΕΜΜΥΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ.

  • LIVE MUSIC / ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΞΟΓΛΟΥ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button