Πολιτικα

Δαβάκης σε Αυγενάκη για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, μειωμένες επιδοτήσεις, οικολογικά σχήματα και αποζημιώσεις ΠΣΕΑ 2020

Δελτίο τύπου

Η καταβολή μειωμένων επιδοτήσεων στους αγρότες κατά την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στις 27/10/23, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες, ήταν το βασικό ζήτημα στη συνάντησή μου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζήτησα την παρέμβασή του ώστε στην επόμενη και καθοριστική πληρωμή του Δεκεμβρίου ,η οποία θα περιλαμβάνει και την πληρωμή των οικολογικών σχημάτων ,να μην συμβούν τα ίδια πράγματα.
▶️Ο υπουργός αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λάθη, παραλείψεις και αστοχίες στη συγκεκριμένη πληρωμή και για το λόγο αυτό μου ανέφερε ότι ζήτησε την παραίτηση της Διοίκησης. Στόχος του είπε, είναι να οργανώσει και να εκσυγχρονίσει άμεσα το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και υγιή Οργανισμό για την έγκαιρη και διαφανή καταβολή ενισχύσεων.
✅Στη συνέχεια συζητήσαμε για τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ και του έθεσα το θέμα του εκσυγχρονισμού του Κανονισμού του και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα αναφέρθηκα και στη διαδικασία αποζημιώσεων μέσω της κρατικής αρωγής και ζήτησα τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Τον ενημέρωσα για τα προβλήματα που υπάρχουν στις αποζημιώσεις μέσω κρατικής αρωγής για τους πυρόπληκτους του 2021 στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, καθώς και για την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων μέσω ΚΟΕ για τους Λάκωνες παραγωγούς που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το 2020.
▶️Ο υπουργός μου ανέφερε ότι η αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ έχει δρομολογηθεί με την συμπερίληψη σε αυτόν περισσοτέρων ζημιογόνων αιτίων ενώ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις για το θέμα αυτό.
✅Τέλος, αναφέρθηκα στην ανάγκη στήριξης των καλλιεργητών κάστανου, διότι οι κακές κλιματολογικές συνθήκες μείωσαν δραματικά την παραγωγή, πράγμα που συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.Με ενημέρωσε ότι θα το εξετάσει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button