Αστυνομικα

Διακλαδική άσκηση «ΠΥΡΑΝΘΟΣ – ΒΑΘΥ 2023» στο Γύθειο Λακωνίας

Δελτίο τύπου Πυροσβεστικού Σώματος

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου σε συνεργασία με το ΠΜΣ Παγκόσμια Υγεία και Ιατρική των Καταστροφών της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργάνωσαν Διακλαδική Άσκηση με την ονομασία «ΠΥΡΑΝΘΟΣ ΒΑΘΥ 2023», που πραγματοποιήθηκε στον οικισμό Βαθύ, του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η δασική πυρκαγιά που εξελίσσεται σε τουριστική περιοχή του Γυθείου, κατά την καλοκαιρινή περίοδο επηρεάζει τουριστικά καταλύματα και δημιουργεί την ανάγκη διαχείρισης του κοινού, όταν το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώνεται για τραυματισμούς παραθεριστών και εργαζομένων σε επιχειρήσεις, οι οποίοι επιπρόσθετα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, εγκαύματα, ή και πανικοβάλλονται. Ορισμένοι παραθεριστές καταφεύγουν στη θάλασσα για να σωθούν από την πυρκαγιά και την περισυλλογή τους πραγματοποιεί σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, διαχειρίζονται τους τραυματίες, μετά την διαλογή τους, ανάλογα με την σοβαρότητα του τραύματος (TRIAGE), σε σκηνές που συναρμολόγησαν και εγκατέστησαν σε χώρο, πλησίον του πεδίου της άσκησης. Μετά τη διαλογή, καταγραφή και τις πρώτες βοήθειες, οι διασωθέντες απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρα ή με λεωφορεία προς ασφαλή σημεία.

Βασικός σκοπός της ήταν η εξέταση σεναρίων αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς, καθώς και έρευνας και διάσωσης, σε περιοχή ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να αξιολογηθούν:

  • ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων δυνάμεων για την αντιμετώπιση περιστατικού δασικής πυρκαγιάς με ταυτόχρονη  διάσωση
  • ο χρόνος απόκρισης σε επιχειρήσεις διάσωσης και συντονισμού σε περιοχή με αυξημένη τρωτότητα και υψηλή διακινδύνευση
  • η ικανότητα διαχείρισης της κρίσης από το σύνολο των συναρμόδιων φορέων
  • η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και των δυνατοτήτων του εξοπλισμού των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Φορέων που συμμετείχαν στην άσκηση
  • η βελτίωση των σχεδίων δράσης ανάλογων περιστατικών και
  • η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης τουριστικών υποδομών

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την καλύτερη απεικόνιση της πραγματικότητας συμμετείχαν ως ηθοποιοί, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου των  τμημάτων Νοσηλευτικής και Φυσικοθεραπείας, καθώς και πολίτες του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Η διακλαδική άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τοπικών Πυροσβεστικών και Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων του ΚΕΕΜ Σπάρτης, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, του Λιμεναρχείου Γυθείου, του ΕΚΑΒ, των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας των δήμων Σπάρτης, Ευρώτα και Αν. Μάνης, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λακωνίας, του παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λακωνίας, καθώς και του συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Λακωνίας. Στο δεύτερο μέρος της άσκησης, την υγειονομική φροντίδα των τραυματιών και άλλων πολιτών ανέλαβαν  Ιατροί του Μ.Π.Σ. παγκόσμια υγεία και ιατρική των καταστροφών, σε συνεργασία με ιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, των Κέντρων Υγείας Γυθείου και Αρεόπολης και από νοσηλευτικές μονάδες Αθηνών και Λακωνίας.

Στην άσκηση παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και μετά το τέλος της άσκησης, τόσο ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητής Χειρουργικής Εμμανουήλ Πικουλής, εκ μέρους του ΕΚΠΑ, όσο και ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και νήσων (Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη) Υποστράτηγος Π.Σ. Νικόλαος Ρουμελιώτης του επέδωσαν αναμνηστικά δώρα για την τιμητική παρουσία και εν γένει προσφορά του.

Επίσης, την άσκηση παρακολούθησαν οι Βουλευτές Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Παναγιώτης Τσιριγώτης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου Ελένη Γυπαράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος πολιτών.

Στο τέλος της διακλαδικής άσκησης, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος δέχθηκε τα συγχαρητήρια των επικεφαλής των εμπλεκόμενων φορέων και παρέλαβε αναμνηστική πλακέτα από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο  Χαρδαλιά για την άψογη διοργάνωση.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button