Πολιτικα

Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Λακωνίας για την κατάργηση Δικαστηρίων στο Γύθειο

Δελτίο τύπου

Αξιότιμε κε Υπουργέ,
 
Όπως πληροφορούμαστε τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έκδηλη αναστάτωση στους κύκλους των δικαστών, των δικηγόρων και λοιπών εμπλεκομένων, αναφορικά με τον νέο δικαστικό χάρτη, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων και Εφετείων στην περιφέρεια.
 
Στην έδρα του Επιμελητηρίου Λακωνίας στο Γύθειο λειτουργούν, τόσο Πρωτοδικείο όσο και Ειρηνοδικείο. Υπενθυμίζουμε ότι το Πρωτοδικείο Γυθείου ιδρύθηκε το 1899, καθώς τότε το Γύθειο ήταν πρωτεύουσα του νομού Λακωνικής (νόμος ΒΧΔ΄6-8/7/1899 «περί διοικητικής διαιρέσεως του Κράτους»). Σήμερα το Γύθειο εξακολουθεί να είναι η ατμομηχανή της λακωνικής οικονομίας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, έδρα του Επιμελητηρίου Λακωνίας και έδρα πλήθους επιχειρήσεων, ιδίως τουριστικών, καθώς στο Γύθειο και ευρύτερα στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, συρρέουν ετησίως κάθε έτος δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και αλλοδαποί.
 
Ανάλογα ισχύουν και για την Νεάπολη Λακωνίας, που παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση αυτοτελώς, αλλά και ως λιμένας από τον οποίο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι μεταβαίνουν στην Ελαφόνησο και τα Κύθηρα, που αποτελούν δημοφιλέστατους τουριστικούς προορισμούς.
 
Η τυχόν κατάργηση των δικαστηρίων του Γυθείου, της Νεάπολης αλλά και των Μολάων Λακωνίας, επηρεάζει δυσμενώς και πολλαπλά την οικονομία της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, αφού δημιουργούνται και άλλα προβλήματα όπως η υποχρέωση των πολιτών να μεταβαίνουν οπωσδήποτε στην Σπάρτη, το Ναύπλιο ή/και την Καλαμάτα για τη διεκπεραίωση των σχετικών υποθέσεών τους. Η δυσμένεια θα επιταθεί, αν πραγματοποιηθεί και η αναφερόμενη κατάργηση του Εφετείου Καλαμάτας.
 
Οι ενέργειες κατάργησης υπηρεσιών στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στις μικρές πόλεις όπως το Γύθειο, αντιτίθεται στην ανάγκη για αποκέντρωση, δημιουργώντας αρτηριοσκληρωτικά φαινόμενα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών.
 
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
 
Η διακοπή λειτουργίας δύο εκ των ελαχίστων εναπομενουσών υπηρεσιών στην έδρα του Επιμελητηρίου μας, επηρεάζει αρνητικά την τοπική κοινωνία και το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη, δικαίωμα η άσκηση του οποίου πρέπει να διευκολύνεται. Ως εκ τούτου, αντιλαμβανόμενοι με αμεσότητα τα πολλαπλά ζητήματα που θα δημιουργήσει η διακοπή λειτουργίας των παραπάνω δικαστηρίων, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το αίτημά μας, ώστε το Πρωτοδικείο και τα Ειρηνοδικεία Γυθείου, Νεάπολης και Μολάων (Επιδαύρου Λιμηράς), καθώς και το Εφετείο της Καλαμάτας, να συνεχίσουν την απολύτως αναγκαία και επωφελή για τις τοπικές κοινωνίες λειτουργία τους.
 
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.  

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button