Πολιτικα

Ευρωεκλογές 2024: Νικήτρια με απώλειες η Ν.Δ. – Μεγάλο ποσοστό αποχής – Πώς ψήφισαν σε νομό Λακωνίας και Δήμο Αν. Μάνης

Οι Ευρωεκλογές 2024 ανήκουν πλέον στην ιστορία. Οι 21 Ευρωβουλευτές της Ελλάδας έχουν εκλεγεί και αναμένουν την ορκωμοσία τους και να πιάσουν δουλειά στις Βρυξέλλες για το καλό της ηπείρου και της χώρας μας.

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε η Ν.Δ. πολύ μακριά από το στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη που ήταν το 33%. Το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε 28,31%. Δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,92, τρίτο το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 12,79%, μετά η Ελληνική Λύση με 9,30%, το ΚΚΕ με 9,25%, η Νίκη με 4,37%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,40% και η Φωνή Λογικής με 3,04. Η αποχή δυστυχώς κέρδισε τους πάντες με ποσοστό 58,61%.

Με τη Νέα Δημοκρατία εκλέχθηκαν ο Γιώργος Αυτιάς, με πάνω από 300.000 ψήφους, ο επικεφαλής της «γαλάζιας» ευρωομάδας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντης Μπελέρης, οι νυν ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Ελεονώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας.

Με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγεται για μία ακόμη θητεία ο Κώστας Αρβανίτης, που συγκέντρωσε πάνω από 150.000 σταυρούς και έπονται ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς και η νυν ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά.

Με Νίκο Παπανδρέου, Γιάννη Μανιάτη και Σάκη Αρναούτογλου μπαίνει στην Ευρωβουλή το ΠΑΣΟΚ.

Mε την Ελληνική Λύση εξελέγησαν ο Εμμανουήλ Φράγκος και η Γαλάτω Αλεξανδράκη και από το ΚΚΕ εξελέγησαν οι νυν ευρωβουλευτές Λευτέρης Αλαβάνος και Κώστας Παπαδάκης.

Ευρωβουλευτής με τη ΝΙΚΗ εκλέγεται ο ηθοποιός Νίκος Αναδιώτης και από την Πλεύση Ελευθερίας η υποψήφια Μαρία Ζαχαριά, ενώ στην Ευρωβουλή μπαίνει και η επικεφαλής της Φωνής Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Πτώση της Ν.Δ. παρατηρήθηκε και στο νομό Λακωνίας, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε 35,62% έναντι του 42,38% το 2019. Πτώση στο νομό είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ είχαν ανοδικές τάσεις. Ενώ τέλος το κόμμα Φωνή Λογικής της κας Λατινοπούλου είχε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της στη χώρα με 4,22%. Για να δείτε τα αποτελέσματα για το νομό Λακωνίας πατήστε εδώ.

Σε επίπεδο Δήμου Αν. Μάνης η Ν.Δ. παρέμεινε πρώτη στις επιλογές των πολιτών με ποσοστό 39,72%. Μάχη είχαμε για τη δεύτερη θέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ ανοδικές τάσεις είχαμε για το κόμμα του κ. Βελόπουλου και της κας Λατινοπούλου. Για να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα στο Δήμο Αν. Μάνης πατήστε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button