Γενικα

Πώς το Πολεμικό Ναυτικό προσπαθεί να εμποδίσει το ρωσικό πετρέλαιο στον Λακωνικό Κόλπο

Πηγή: www.protagon.gr

Σε έναν ιδιότυπο «κλεφτοπόλεμο» προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της μεταφόρτωσης (ρωσικού) πετρελαίου στα ανοιχτά του Λακωνικού Κόλπου, έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να εμποδιστεί μια από τις πλέον επιτυχημένες επιχειρήσεις παράκαμψης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η επιχείρηση είναι λίγο πολύ γνωστή: ρωσικό πετρέλαιο μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στον Λακωνικό Κόλπο, στα διεθνή ύδατα του οποίου γίνεται η «μετάγγισή» του σε δεύτερο πλοίο που δεν υπόκειται σε κυρώσεις και έτσι, το πολύτιμο για την πολεμική οικονομία του Βλαντίμιρ Πούτιν φορτίο μπορεί έπειτα να ταξιδέψει και να πουληθεί «καθαρό» σε χώρες όπου είναι ευπρόσδεκτο, όπως πχ. η Ινδία. Η διαδικασία γίνεται έξι μίλια από την ξηρά, με συνέπεια να μην μπορεί να επέμβει το Λιμενικό και να κάνει νηοψίες.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως είχε γράψει το Bloomberg, στα ανοιχτά του Γυθείου είχαν καταμετρηθεί τουλάχιστον 12 δεξαμενόπλοια που περίμεναν να μεταγγίσουν ρωσικό πετρέλαιο. Το θέμα πήρε διεθνείς διαστάσεις, ενώ είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος ατυχήματος με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις ακτές του Λακωνικού Κόλπου και των Κυθήρων και βεβαίως για τον ελληνικό τουρισμό. Οπως, λοιπόν, αποκάλυψε η «Καθημερινή», σε ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου, το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε σε μια διαφορετική προσέγγιση: δεσμεύτηκε, με NAVTEX, ολόκληρη η περιοχή του Λακωνικού Κόλπου που συμπίπτει με τα διεθνή ύδατα για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού , προκειμένου να αποτραπεί η παρουσία άλλων πλοίων.

Στη συγκεκριμένη NAVTEX, υπ’ αριθμόν 378/24 ανακοινώθηκαν ασκήσεις του Π.Ν. από την 1η έως και τις 9 Μαΐου. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, υπάρχει ενδεχόμενο οι NAVTEX στον Λακωνικό Κόλπο να είναι κυλιόμενες, δηλαδή να επεκταθεί το «μπλόκο» και μετά τις 10 Μαΐου.

Γιατί δεν «έκλεισε» ο Λακωνικός Κόλπος Ενδιαφέρον είναι και ένα άλλο σημείο για την ιδιαιτερότητα του Λακωνικού Κόλπου, που επιτρέπει τέτοιου είδους επιχειρήσεις με το ρωσικό πετρέλαιο. Έγραψε η «Καθημερινή»:

Το γεγονός ότι ο Λακωνικός Κόλπος παραμένει «ανοιχτός», δηλαδή δεν έχει «κλείσει» όπως ο Μεσσηνιακός, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της Μάνης, αποτελεί μια παράπλευρη επίπτωση της απόφασης που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση το 2020 να σταματήσει στο Ταίναρο. Πρόκειται για το Προεδρικό Διάταγμα του Δεκεμβρίου 2020 (107/2020), με το οποίο επεκτάθηκε η αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Ενώ όλοι οι μικροί και μεγάλοι κόλποι (Αμβρακικός, Κορινθιακός, Μεσσηνιακός) από την Κέρκυρα μέχρι τη νησίδα Βενέτικο στο ακρωτήρι Ταίναρο «έκλεισαν», δημιουργώντας τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετρώνται τα 12 ν.μ.. Οι κλειστοί κόλποι αποτελούν χώρο άσκησης απόλυτης κυριαρχίας, έχουν δηλαδή καθεστώς αντίστοιχο με εκείνο των εθνικών χωρικών υδάτων. Αν, εν ολίγοις, το 2020 αποφασιζόταν να μεταφερθεί το όριο ανατολικότερα, έως τον Κάβο Μαλέα, τότε μια δραστηριότητα όπως αυτή της μετάγγισης πετρελαίου ανάμεσα σε τάνκερ δεν θα ήταν δυνατή, διότι θα διεξάγονταν εντός εθνικών χωρικών υδάτων. Τότε η κυβέρνηση σταμάτησε στο Ταίναρο κυρίως λόγω της ανησυχίας για τον τρόπο που θα γινόταν αντιληπτή η επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων σε σημείο που φτάνει και το Αιγαίο Πέλαγος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button