UncategorizedΠροσωπα

Από τη Μάνη οι δυο συλληφθέντες για τη δολοφονία του Καραϊβάζ

Τις επαφές των ατόμων που αποτελούν τον επιχειρησιακό πυρήνα της εκτέλεσης του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ, ιχνηλατούν οι έμπειροι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν στοιχεία που θα αναδείξουν τον εντολέα της μαφιόζικης εκτέλεσης.

Μέσα στην δικογραφία αναφέρονται ακόμη δύο άτομα για τα οποία δεν υπάρχον αρκετά στοιχεία επί του παρόντος για την έκδοση ενταλμάτων, όπως για τα δύο αδέρφια από την Μάνη 40 και 48 ετών, ενώ γίνεται αναφορά και σε ένα πρόσωπο ειδικού ενδιαφέροντος για τις Αρχές που είναι «Νονός» στα Νότια Προάστια και βρίσκεται στις φυλακές.

Οι συλληφθέντες αλλά και τα υπόλοιπα δύο άτομα που αποτελούν την επιχειρησιακή ομάδα σύμφωνα με τις Αρχές, φαίνεται να συμμετείχαν στην συμμορία του συγκεκριμένου ατόμου, γνωστού με το ψευδώνυμο «Θαμνάκιας» που είχε πέσει θύμα απόπειρας δολοφονίας στην Βούλα τον Ιούλιο του 2020.

Και οι δύο συλληφθέντες και αδέρφια είναι σεσημασμένοι. Αναφορικά με το ποινικό παρελθόν τους, είχαν συλληφθεί κατόπιν σχετικών ενταλμάτων σύλληψης κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, σχετικά με υπόθεση ληστείας, την οποία είχαν διαπράξει το 2012 σε περιοχή της Αττικής, ενώ επιπλέον, ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απλή σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση, ψευδή καταμήνυση καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία. Ο μικρότερος αδερφός φέρεται παλιότερα να συμμετείχε στην εγκληματική οργάνωση του «Καράφλα» όπως ήταν γνωστός Μ. Καραγιάννης. Τα δύο αδέρφια φέρονται επίσης, μετά την δολοφονία του «Καράφλα», να είχαν ενταχθεί στην συμμορία που προαναφέρθηκε.

Η έρευνα για αυτά τα άτομα θα κρατήσει σίγουρα καιρό ενώ για να μπορέσουν να «δέσουν» την υπόθεση οι αστυνομικοί έχουν ζητήσει και την βοήθεια της Europol από συγκεκριμένες διωκτικές υπηρεσίες του εξωτερικού, που έχουν αναπτύξει τεχνολογίες για την ανάκτηση κρυπτογραφημένων συνομιλιών.

Ακόμα και για τους συλληφθέντες όμως, το μόνο για το οποίο είναι σίγουρες οι Αρχές είναι για την παρουσία τους στην δολοφονία Καραϊβάζ όχι όμως και για τους ακριβείς τους ρόλους. Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει είναι ότι ο 40χρονος επέβαινε στο σκούτερ και ενδεχομένως ήταν ο εκτελεστής και ο μεγαλύτερος αδελφός του οδηγούσε το βαν της εταιρείας καθαρισμών της συντρόφου του, ως υποστηρικτική ομάδα. Έχουν ως δεδομένο από τα βιντεοληπτικά υλικά, ότι μετά την δολοφονία, περίπου 300 μέτρα μετά και κατά την διαφυγή, τους ο ένας αναβάτης κατεβαίνει από το σκούτερ και ενδεχομένως επιβιβάζεται στο βαν που 40 δευτερόλεπτα μετά ακολουθεί.

Επίσης έχουν ως δεδομένο, ότι τα δύο αυτά οχήματα χρησιμοποιήθηκαν και για την παρακολούθησή του δημοσιογράφου, πριν την δολοφονία και πως την προηγούμενη ακριβώς ημέρα απενεργοποίησαν τα κινητά τους ίσως εν είδει πρόβας κάτι που έπραξαν στην περιοχή και την επόμενη ημέρα, δηλαδή την ημέρα της δολοφονίας. Η παρουσία τους στην περιοχή αποδεικνύεται από τα σήματα των κεραιών της κινητής τηλεφωνίας, καθώς επειδή έκλεισαν τα τηλέφωνά τους, προδόθηκαν τα τελευταία τους στίγματα και τα ενεργοποίησαν εκ νέου στην περιοχή που κατέληξαν μετά την δολοφονία.

Το σκούτερ υπάρχει η εκτίμηση ότι το δανείστηκαν από άτομο του περιβάλλοντός τους που προέρχεται από την προαναφερόμενη συμμορία και απλά τοποθέτησαν πλαστές πινακίδες. Για τον λόγω του ότι χρησιμοποίησαν το βανάκι με τις κανονικές του πινακίδες, οι Αρχές εκτιμούν ότι το έπραξαν ακριβώς για «ξεκάρφωμα» σε περίπτωση πιθανού ελέγχου όπου θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ότι το βανάκι είναι νόμιμο και πηγαίνει σε πελάτη.

Από την έρευνα άλλωστε που είχε προηγηθεί, πριν περίπου 15 ημέρες είχε κληθεί ο 48χρονος στην Ασφάλεια και είχε ισχυριστεί ότι δεν θυμόταν αν ήταν εκείνη την ημέρα το βαν στην περιοχή του Αλίμου καθώς κυκλοφορεί όλη την ημέρα σε διάφορες περιοχές. Βέβαια, από την διασταύρωση των στοιχείων οι Αρχές διαπίστωσαν και ότι δεν υπήρχε λόγος το βανάκι να ήταν στον Άλιμο εκείνη την ημέρα αφού δεν είχε κληθεί εκεί από πελάτη, αλλά και ότι το βαν το οδηγούσε σχεδόν σε μόνιμη βάση μόνο ο 48χρονος που συνελήφθη, όπως προέκυψε από καταθέσεις αρκετών ατόμων.

Εκείνος συνελήφθη μετά από αστραπιαία αστυνομική επιχείρηση έξω από εταιρεία της συντρόφου του στη Νίκαια και ο αδερφός του στο σπίτι του, στον Νέο Βουτζά.

Οι δολοφονίες των πυγμάχων Κοντογιώργη και Καπίρη

Για τον 40χρονο Μανιάτη εκτελέστηκε και ένταλμα για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη που είχε γίνει με επίσης μαφιόζικο τρόπο έξω από γυμναστήριο στο Γαλάτσι, τον Δεκέμβριο του 2021. «Σύμπτωση» και σε εκείνη την δολοφονία είχε χρησιμοποιηθεί σκούτερ, είχε και πάλι απενεργοποιηθεί το τηλέφωνο και μπορεί να έχουν την εικόνα οι Αρχές ότι ήταν μόνος του, θεωρούν όμως πως υπήρχε υποστηρικτική ομάδα και πιθανόν η ίδια.

Η συγκεκριμένη δολοφονία θεωρούν οι Αρχές πως ήταν αντίποινα για την δολοφονία του θείου του Κοντογιώργη, του Μ. Καπίρη γνωστού και ως «Κεφάλα» στην Μεταμόρφωση τον Μάιο του 2021, καθώς αν και ο Κοντογιώργης αρνείτο ότι είχε την οποιαδήποτε εμπλοκή, φέρεται μέσω μηνυμάτων που εντόπισαν οι Αρχές πως είχε μάθει ότι ο 40χρονος Μανιάτης τον θεωρούσε υπεύθυνο και είχε σκοπό να τον δολοφονήσει.

Ο 40χρονος φέρεται μεταξύ άλλων να ήταν και συνοδός του πρατηριούχου και θύματος της δολοφονίας στον Γέρακα το καλοκαίρι του 2022, ο οποίος έλειπε την ημέρα της δολοφονίας.

Σκοτάδι για τα πιθανά κίνητρα της εκτέλεσης Καραϊβάζ και μόνο εκτιμήσεις

Ένα άλλο σημαντικό σημείο της έρευνας που καλούνται οι Αρχές να δώσουν απαντήσεις, είναι τα κίνητρα της δολοφονίας του Αστυνομικού Συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ. Όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση και όλα δείχνουν ότι θα την ερευνούν για αρκετό καιρό ακόμη μέχρι να μπορέσουν να την εξιχνιάσουν πλήρως, χωρίς να έχουν ατράνταχτες αποδείξεις για τον ηθικό αυτουργό και εντολέα είναι δύσκολο να ανακαλύψουν με πάσα βεβαιότητα και τα κίνητρα.

Το μόνο που είναι σίγουρο, προκύπτει από την έρευνά τους και το επισημαίνουν και οι ίδιοι είναι πως δεν έχει βρεθεί κάτι σε βάρος του ίδιου του θύματος και πως το πιθανότερο είναι όσα είχε αποκαλύψει κατά καιρούς για την δράση συγκεκριμένων ανθρώπων του υποκόσμου και τις δραστηριότητές τους, αλλά και τις αποκαλύψεις για τον μεταξύ τους πόλεμο, είναι πλέον του πιθανού, να αποτέλεσαν το κίνητρο για την στοχοποίησή του από την Μαφία.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την Αστυνομία

Για την πολύκροτη αυτή υπόθεση έγιναν επίσημες ανακοινώσεις σήμερα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Ιωάννη Σκούρα:

«Καλημέρα σας.

Σας καλέσαμε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, που οδήγησαν στη σύλληψη δύο ημεδαπών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που διαπράχθηκε μεσημβρινές ώρες της 9ης Απριλίου 2021.

Πρόκειται για 40χρονο και 48χρονο με συγγενική μεταξύ τους σχέση, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, δυνάμει σχετικών ενταλμάτων σύλληψης.

Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι ο 40χρονος εμπλέκεται και σε ανθρωποκτονία που τελέστηκε σε βάρος ημεδαπού την 6η Δεκεμβρίου 2021 στο Γαλάτσι, γεγονός για το οποίο συνελήφθη με έτερο ένταλμα σύλληψης.

Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο Υπουργός μας, κ. Θεοδωρικάκος, δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουμε καμία εγκληματική ενέργεια και ιδιαίτερα ανθρωποκτονία ανεξιχνίαστη και ασφαλώς αυτό αφορά με το παραπάνω τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου. Για αυτό θέσαμε αυτή την υπόθεση σε απόλυτη προτεραιότητα και θέλω να επισημάνω ότι είχαμε την απόλυτη και συνεχή στήριξη από τον Υπουργό και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ειδική επιχειρησιακή ομάδα που συστάθηκε, αποτελούνταν από έμπειρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι απασχολούνταν με τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και την επεξεργασία προανακριτικών και πληροφοριακών δεδομένων.

Να σημειώσω ότι σε όλη τη διάρκεια της προανάκρισης, μας συνέδραμαν ειδικοί ερευνητές της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, οι οποίοι κατάφεραν να ταξινομήσουν και να επεξεργαστούν τον μεγάλο όγκο των ψηφιακών δεδομένων που συλλέχθηκαν καθώς και το Τμήμα Ανάλυσης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, παρέχοντας ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα.

Αποτέλεσμα της μεθοδικής και άρτιας έρευνας ήταν να καταδειχθούν καίρια ευρήματα αναφορικά με τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι δράστες της ανθρωποκτονίας και αφορούσαν κυρίως στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πράξης καθώς και στην απρόσκοπτη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος.

Η περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν, από το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες τόσο κατά την προσέγγιση όσο και κατά τη διαφυγή τους, σε συνδυασμό με στοιχεία από έτερες ανθρωποκτονίες που χαρακτηρίστηκαν ως «κατά παραγγελία» και σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα, οδήγησαν στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δύο ημεδαπών, οι οποίοι αμφότεροι έχουν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν.

Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που χειρίστηκαν την υπόθεση για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών, οι οποίες βέβαια συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και των υπολοίπων δραστών.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας αναλύσει η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου».

Δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β΄ Κωνσταντία Δημογλίδου:

«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,

Όπως προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, συνελήφθησαν απογευματινές ώρες χθες, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, δυνάμει σχετικών ενταλμάτων σύλληψης, δύο ημεδαποί ηλικίας 40 και 48 ετών, για τη συμμετοχή τους στην ανθρωποκτονία σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Επιπλέον, ο 40χρονος συνελήφθη δυνάμει και δεύτερου εντάλματος σύλληψης που αφορά σε έτερη υπόθεση ανθρωποκτονίας σε βάρος ημεδαπού, η οποία διαπράχθηκε την 6η Δεκεμβρίου του 2021 στην περιοχή του Γαλατσίου Αττικής.

Στο σημείο αυτό και σε συνέχεια των όσων επεσήμανε ο κ. Διοικητής, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης της ανθρωποκτονίας σε βάρος του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ.

Όπως ήδη γνωρίζετε, μεσημβρινές ώρες της 9ης Απριλίου του 2021 στην περιοχή του Αλίμου, άγνωστος δράστης με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, προσέγγισε πεζός το δημοσιογράφο και πυροβόλησε επανειλημμένα εναντίον του.

Αποτέλεσμα ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του δημοσιογράφου, ενώ ο δράστης επιβιβάσθηκε σε δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Από την ανωτέρω Υπηρεσία και με τη συνδρομή των Διευθύνσεων Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών καθώς και Εγκληματολογικών Ερευνών, ακολούθησε επισταμένη και συνδυαστική έρευνα, η οποία οδήγησε στη συλλογή σημαντικών πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, διακριβώθηκε ότι, οι δράστες για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μια μοτοσικλέτα τύπου «SCOOTER» καθώς και φορτηγό τύπου «βαν». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε κίνηση των οχημάτων αυτών στην ίδια περιοχή και στον ίδιο χρόνο, την προηγούμενη μέρα της διάπραξης της ανθρωποκτονίας.

Ακολούθησε περαιτέρω συλλογή στοιχείων αναφορικά με το φορτηγό τύπου «βαν» προκειμένου διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό του καθεστώς και εξακριβωθεί ο λόγος κίνησης στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψε ότι το εν λόγω όχημα ανήκει σε εταιρία, για τη λειτουργία της οποίας υπεύθυνος ήταν ο 48χρονος, ενώ από τον επακόλουθο οικονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, καταδείχθηκε ότι η παρουσία του οχήματος στην περιοχή κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνταν.

Από την επακόλουθη προανακριτική διαδικασία, η οποία επικεντρώθηκε σε επιπλέον διασταυρώσεις στοιχείων και εξετάσεις προσώπων, ανέκυψε η συμμετοχή του 40χρονου και του 48χρονου στην τέλεση της ανθρωποκτονίας.

Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν ενώ ειδικότερα για τον 40χρονο προέκυψε, από την έρευνα του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, ότι εμπλέκεται και στην υπόθεση της έτερης ανθρωποκτονίας που διαπράχθηκε στο Γαλάτσι την 6η Δεκεμβρίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, το σύνολο των προανακριτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν και για τις δύο υποθέσεις, υπεβλήθη στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και κατόπιν εκδόθηκαν τα σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Αναφορικά με το ποινικό παρελθόν των συλληφθέντων διαπιστώθηκε ότι:

  • είχαν συλληφθεί κατόπιν σχετικών ενταλμάτων σύλληψης κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, σχετικά με υπόθεση ληστείας, την οποία είχαν διαπράξει το 2012 σε περιοχή της Αττικής, ενώ επιπλέον,
  • ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απλή σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση, ψευδή καταμήνυση καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες, για την ταυτοποίηση και σύλληψη και άλλων δραστών συνεχίζονται. Σας ευχαριστώ».

news247.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button