Πολιτικα

Κρητικός: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις πυρόπληκτων και τις ζημιές από δάκο και γλοιοσπόριο

Δελτίο τύπου Βουλευτή Λακωνίας (Ν.Δ.) κ. Κρητικού

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο πραγματοποίησε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν δύο θέματα:

  1. Οι αποζημιώσεις των πυροπλήκτων
  2. Πρόταση αποζημίωσης των ζημιών από δάκο και γλοιοσπόριο

Για την πρώτη περίπτωση ο κ.Κρητικός, ενεχείρισε στον κ. Λυκουρέντζο λίστα με 75 ονόματα συμπολιτών μας, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί ή αποζημιώθηκαν με μικρότερο ποσό απ’ όσο περίμεναν στην πρώτη φάση. Οι πυρόπληκτοι χωρίζονται γενικά στις παρακάτω τρεις κατηγορίες:

  • Κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός του δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος»
  • Μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός του δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος»
  • Μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι δεν έχουν κάνει έστω και μία δήλωση αγροτικού εισοδήματος ((αυτό θα λυθεί νομοθετικά το προσεχές διάστημα).

Η ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ είναι ότι η αποζημίωση για τις παραπάνω περιπτώσεις θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες 4 με 5 εβδομάδες.

Σχετικά με τα μικρότερα ποσά που έλαβαν στην πρώτη φάση οι πυρόπληκτοι, ο κ.Κρητικός ενημερώθηκε ότι ισχύει μία από τις παρακάτω δύο περιπτώσεις:

Α. Είτε θα καλυφθεί η διαφορά στην εκκαθάριση και στη δεύτερη φάση αποζημιώσεων

Β. Είτε ορισμένα δέντρα από τις καλλιέργειές τους, τα δήλωναν ως ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ.

❗Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποζημιώνονται από καταστροφές τα ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ.

Ο κ.Κρητικός πρότεινε στον κ.Λυκουρέντζο να υπάρξει μέριμνα, ώστε να αποζημιωθούν έστω από τις ΚΟΕ για την αποκατάσταση τους και αυτά τα δέντρα.

Για τη δεύτερη περίπτωση, για τις ζημιές, οι οποίες προκλήθηκαν από τον δάκο και το γλοιοσπόριο ο Κ. Κρητικός ενημερώθηκε ότι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να αποζημιώσει αυτές τις ζημιές.

Για τον παραπάνω λόγο ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να βρεθεί νέο εργαλείο με τις υφιστάμενες διαδικασίες ενίσχυσης (de minimis ή ΚΟΕ), οι οποίες να σχετίζονται με την μείωση του εισοδήματος, λόγων των ζημιών που προκάλεσαν στα δέντρα ο δάκος και το γλοιοσπόριο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα γίνουν άμεσες ενέργειες μόλις ολοκληρωθούν οι αυτοψίες των κλιμακίων του ΕΛΓΑ σε ΛΑΚΩΝΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ και ΗΛΕΙΑ.

Οι αποζημιώσεις αυτές θα έχουν ένα χρονοδιάγραμμα αποζημίωσης από 3 έως 6 μήνες, ανάλογα με το εργαλείο ενίσχυσης που θα βρεθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button