Εκδηλωσεις

Με απόλυτη επιτυχία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις τιμής για τη 17η Μαρτίου σε Αρεόπολη και Γύθειο

Δελτίο τύπου Δήμου Αν. Μάνης

Με κάθε επισημότητα ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τιμά και φέτος την 203η Επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, όταν οι Μανιάτες οπλαρχηγοί ύψωσαν τη λευκή σημαία με τον γαλάζιο σταυρό κι έδωσαν  όρκο για ΝΙΚΗ Η΄ΘΑΝΑΤΟ, ανάβοντας τη φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Δήμος έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα πλούσιο πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν στόχο να αναδείξουν την τεράστια συνεισφορά της Μάνης στη συγκρότηση εθνικής συνείδησης και την καθοριστική συμβολή των Μανιατών στο νικηφόρο Αγώνα για τη δημιουργία ελεύθερου κράτους.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 13 Μαρτίου στο παλιό δημαρχείο Αρεόπολης όπου πραγματοποιήθηκαν με τα εγκαίνια της έκθεσης κειμηλίων της επαναστατικής περιόδου της συλλογής του Σπύρου Κατσίρα. Η συλλογή καλύπτει χρονικά δύο αιώνες ιστορικής μνήμης από το 1650 έως το 1850 και περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων: Γιαταγάνια μάρτυρες αγώνων και αυτοθυσίας, κουμπούρες ευρωπαϊκής και ασιατικής προέλευσης που αποτελούσαν το βασικό μέσο επίθεσης, καριοφίλια που έμειναν στην Ελλάδα ως λάφυρα μετά από νικηφόρες μάχες. Διαθέτει ακόμα σπάνιο οπλισμό αλλά και χρυσοκέντητα σελάχια, που κοσμούσαν τη μέση πολεμιστών και στα οποία στήριζαν τον οπλισμό τους. Όλα τα παραπάνω παρουσιάζουν την πολεμική εξάρτηση που κυριαρχούσε από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα και συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην επιτυχή έκβαση διαφόρων συρράξεων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024 με ωράριο 9:00-15:00 και 17:00 -21:00.

Το πρωί της Πέμπτης 14 Μαρτίου στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων στο Γύθειο, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση κι ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών και αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων από μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Γυθείου. Στη συνέχεια στην Πλατεία του Δημαρχιακού Μεγάρου μαθητές από τα σχολεία της πόλης χόρεψαν δημοτικούς παραδοσιακούς χορούς και πραγματοποιήθηκε θεατρικό δρώμενο από μαθητές των σχολείων της πόλης με τίτλο «Μάνη και 1821».

          Δείτε το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ακολουθούν.

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button