Αστυνομικα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση πυροσβεστών στην αντιμετώπιση πυρκαγιών αστικού τύπου στον εξομοιωτή πυρκαγιάς του Πυροσβεστικού Σώματος Fire Dragon.

Δελτίο τύπου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση μονίμων πυροσβεστών, όλων των βαθμίδων, πενταετών πυροσβεστών, καθώς και εθελοντών πυροσβεστών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Λακωνίας στην αντιμετώπιση πυρκαγιών κτιρίων, με τον εξομοιωτή πυρκαγιάς του Πυροσβεστικού Σώματος Fire Dragon.

Την διοργάνωση της εκπαίδευσης είχε αναλάβει η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου.

Η Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε τον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου στο Βλαχιώτη του Δήμου Ευρώτα από τις 8 Ιανουαρίου έως και τις 12 Ιανουαρίου 2024

Κατά την διάρκεια της δράσης αυτής οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντατικά σεμινάρια για την συμπεριφορά της πυρκαγιάς σε κλειστούς χώρους, την επιρροή του αέρα ( οξυγόνου) στην εξέλιξη της πυρκαγιάς και την ανάπτυξή της ανάλογα με το πυροθερμικό φορτίο  που κάθε φορά θα υπάρχει στον χώρο.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε την χρήση μέσων ατομικής προστασίας, την σωστή συντήρησή τους και την προστασία που προσφέρουν κατά την είσοδο και προσβολή της πυρκαγιάς.

Αξιοσημείωτη  ήταν η αναφορά στην εξέλιξη της καύσιμης ύλης λόγω της ανάπτυξης των κοινωνιών και της χρήσης νέων συνθετικών προϊόντων.

Στην συνέχεια ακολούθησε πρακτική εκπαίδευση στην προετοιμασία και προσέγγιση σε φλεγόμενο κτίριο, την ορθή οργάνωση της ομάδας προσβολής και στην συνέχεια την είσοδο στο φλεγόμενο χώρο.

Τελευταίο στάδιο της εκπαίδευσης ήταν η είσοδος και αντιμετώπιση πυρκαγιάς στον εξομοιωτή πυρκαγιάς κτιρίων “FIRE DRAGON” του Πυροσβεστικού Σώματος από τους εκπαιδευόμενους.

Πρόκειται για μια μεταλλική αυτοκινούμενη κατασκευή που προσμοιάζει σε μία τυπική κατοικία με κουζίνα, υπνοδωμάτιο,  καθιστικό, κλιμακοστάσιο. Εκεί, με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο, και στην ένταση και στον χρόνο, παρέχετε καπνός από ειδική συσκευή και πυρκαγιά στα διάφορα σημεία που μπορεί να προκληθεί μέσα σε μία οικία ( εστίες κουζίνας, μαγειρικό σκεύος, κρεβάτι, ντουλάπα κ.α.)

Κατά την εκπαίδευση αυτή εκπαιδεύτηκαν 100 και πλέων πυροσβέστες, και εθελοντές πυροσβέστες από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Σπάρτης, Γυθείου, Μολάων και Αρεόπολης, από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νεαπόλεως καθώς και από τους Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς  Β Τάξης  Μυρτιάς & Πετρίνας και του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών.

«Με την Εκπαίδευση αυτή ελέγξαμε, διαπιστώσαμε και επιβεβαιώσαμε το αξιόμαχο υψηλό επίπεδο του προσωπικού μας και πήραμε επιπλέων γνώσεις για την ορθή και κατά το δυνατότερων αποτελεσματική αντιμετώπιση πυρκαγιών στο εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο περιβάλλον μιας πυρκαγιάς σε οικία, επιχείρηση, βιομηχανία, ξενοδοχειακή μονάδα, γενικά μίας πυρκαγιάς σε κτίρια»  δήλωσε ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας Πύραρχος Κωνσταντίνος Γόντικας, ο οποίος παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον την εκπαιδευτική αυτή δράση.

Ευχαριστούμε Θερμά τον Δήμο Ευρώτα για την παραχώρηση του χώρου και τον εγκαταστάσεων του κλειστού γυμναστηρίου Βλαχιώτη καθώς και το Ε.Κ.Α.Β. Λακωνίας για την διάθεση σταθμού Ε.Κ.Α.Β. καθ΄ όλη την διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης.

 Εκ μέρους της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button