Πολιτικα

Οι προοπτικές του ΚΕΕΜ στη συνάντηση Φλώρου – Δαβάκη

Δελτίο τύπου

Συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ είχε χθές (25/5) το μεσημέρι ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης δήλωσε σχετικά:

Tον Μάρτιο του 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου συστήματος κατάταξης νεοσυλλέκτων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο του οποίου καταργήθηκε και το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) που λειτουργούσε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) στη Σπάρτη.

Ως βουλευτής Λακωνίας, αλλά και λόγω της μακράς σχέσης μου με τις Ένοπλες Δυνάμεις, είχα επανειλημμένως απευθυνθεί θεσμικά και εκ του σύνεγγυς στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και είχα τοποθετηθεί εξ αρχής και εντόνως εναντίον της τότε σχεδιαζόμενης αναδιοργάνωσης – η οποία πίστευα ότι θα επιβάρυνε τις μονάδες παραμεθορίου και θα λειτουργούσε τελικά εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων, των ιδίων των νεοσυλλέκτων και των οικογενειών τους – αλλά και εναντίον της υποβάθμισης του ΚΕΕΜ, η οποία έπληττε την τοπική κοινωνία της Λακωνίας και της στερούσε ετήσια έσοδα της τάξεως των 5,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης.

Για τη στάση μου αυτή και παρά το γεγονός ότι η επιχειρηματολογία μου αφορούσε και στην καλή λειτουργία του συστήματος εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, ο κ. Καμμένος με είχε μάλιστα κατηγορήσει ότι τοποθετώ τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας πάνω από τα συμφέροντα της Εθνικής Άμυνας.

Οι εξελίξεις με δικαίωσαν, καθώς εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, λόγω των προβλέψιμων δυσλειτουργιών και μειονεκτημάτων του συστήματος που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν την επαναφορά της λειτουργίας των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων σε κάποια συγκεκριμένα στρατόπεδα της χώρας.

Μακριά από πρόσκαιρες κινήσεις εντυπωσιασμού και μάλιστα για ένα θέμα που έχει πληγώσει την τοπική κοινωνία της Λακωνίας και ιδιαίτερα της Σπάρτης, κινούμενος με γνώμονα το συμφέρον της αλλά και την επιχειρησιακή αναγκαιότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μετά από την πρόσφατη συνάντησή μου με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, συναντήθηκα σήμερα το μεσημέρι και με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, για να συζητήσουμε την προοπτική της επαναλειτουργίας του ΚΕΝ στο ΚΕΕΜ της Σπάρτης. Και τούτο γιατί η εμπειρία μου λέει ,ότι οι εισηγήσεις για τα επιχειρησιακά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκινούν αρχικά από τα Επιτελεία.

Κατά τη συνάντηση αυτή, στοιχειοθέτησα στον Αρχηγό τους λόγους που το ΚΕΕΜ μπορεί να επαναλειτουργήσει ως ΚΕΝ, γιατί:

  1. Είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για εκπαιδευτικό κέντρο και διαθέτει σύγχρονες, ευρύχωρες και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για την υποδοχή, σίτιση, στέγαση και εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων οπλιτών. Εγκαταστάσεις που ανταποκρίνονται μάλιστα και στις υγειονομικές προδιαγραφές της πανδημίας που ζούμε.
  2. Βρίσκεται κοντά σε υγειονομικές μονάδες που μπορούν να καλύψουν όλο το φάσμα των αυξημένων αναγκών για ειδικές εξετάσεις και κάλυψη σοβαρών περιστατικών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κατάταξης, όπως για παράδειγμα το 411 ΓΣΝ Τρίπολης. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι το ΚΕΕΜ απέχει μόλις δύο με τρεις ώρες οδικώς από το 401 ΓΣΝΑ, το οποίο αποτελεί τον πληρέστερο σε ειδικότητες, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις υγειονομικό σχηματισμό του Στρατού Ξηράς. Τέλος, πλησίον του ΚΕΕΜ βρίσκεται και η Επιτροπή Απαλλαγών της Τρίπολης, η οποία και αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία υποδοχής και διαλογής των στρατευσίμων.
  3. Το στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει και η πλούσια επί δεκαετίες θεσμική του μνήμη είναι ένας ακόμη λόγος που συνηγορεί για τη λειτουργία του ως ΚΕΝ.

Του ανέφερα επίσης ότι η Πελοπόννησος είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν διαθέτει ΚΕΝ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιβάρυνση των στρατευσίμων που προέρχονται από τους Νομούς της και των οικογενειών τους.

Μετά τη συζήτηση που ακολούθησε με τον κ. Αρχηγό, είμαι αισιόδοξος για την προοπτική του ΚΕΕΜ στο νέο σύστημα στρατιωτικής εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, έτσι όπως αυτό θα διαμορφωθεί και συμφωνήσαμε να επανέλθουμε επί του θέματος σύντομα…

Στο τέλος της συνάντησής μας, μου έκανε την τιμή να μου επιδώσει την πλακέτα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τον ευχαριστώ θερμά!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button