Πολιτικα

Τι είπαν οι Βουλευτές Λακωνίας στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

Και οι τρείς Βουλευτές Λακωνίας πραγματοποίησαν εισηγήσεις στη συνεδρίαση στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Δείτε αναλυτικά τι είπαν Κρητικός, Δαβάκης και Γρηγοράκου.

Κρητικός: Ψηφίσθηκε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, μετά από διήμερη συζήτηση, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».

Στην ομιλία του, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, ο κ. Κρητικός υποστήριξε πως «το σχέδιο νόμου εισάγει σημαντικές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με οφειλές και την απασχόληση συνταξιούχων». Ο βουλευτής Λακωνίας κατέδειξε το διττό στόχο των ρυθμίσεων: Αναμόρφωση του πλαισίου της επαγγελματικής ασφάλισης για να προωθηθεί η αποταμίευση και να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων και εξορθολογισμός της ασφαλιστικής νομοθεσίας και της αντιμετώπισης ζητημάτων κοινωνικοασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, εστίασε στην πολυσυζητημένη τροπολογία, που περιέχει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών. «Πιστεύω, πως συμβάλλαμε στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης, η οποία έρχεται να διευκολύνει και την αγροτική κοινότητα της Λακωνίας. Θυμίζω τη συνάντησή μου με τον κο Δημήτρη Καιρίδη στις αρχές του φθινοπώρου, καθώς και την κατάθεση Ερώτησης και Επίκαιρης Ερώτησης, η οποία συζητήθηκε στις 6/11/2023» τόνισε ο Νεοκλής Κρητικός, επισημαίνοντας πως «το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου κατέληξε σε μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα που απασχολεί φυσικά και τον κατεξοχήν αγροκτηνοτροφικό νομό μας».

Δαβάκης: Νομοσχέδιο υπουργείου Εργασίας: Τι είπα στη Βουλή …

🔴Συζητήθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις στην επαγγελματική ασφάλιση,σε κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.

✅Η απασχόληση των συνταξιούχων χωρίς την παρακράτηση του 30% της σύνταξής τους .

✅ Η επέκταση της 9μηνης προστασίας της ΔΥΠΑ(πρώην ΟΑΕΔ) και στις ελεύθερες επαγγελματίες και στις αυτοαπασχολούμενες αγρότισσες.

✅Η ασφάλιση των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων μέχρι 10 δωματίων.

✅Η αύξηση των ορίων οφειλής στον ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες,αυτοαπασχολούμενους και αγρότες , προκειμένου να πάρουν σύνταξη,

είναι μερικές από τις σημαντικές νέες διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητήσαμε χθες.

▶️Επικεντρώθηκα όμως στην τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης για την νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία ,σε πολίτες τρίτων χωρών.

🔶Περιέγραψα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και εμείς στη Λακωνία με την έλλλειψη εργατών γης και ανέφερα ότι η τροπολογία αυτή δίνει μια λύση , απαιτείται όμως ακόμη ένα ισχυρό πλέγμα άλλων παρεμβάσεων στις συναρμόδιες υπηρεσίες ασύλου και μετανάστευσης.

🔹Η τροπολογία αυτή ρυθμίζει τις περιπτώσεις των ανθρώπων εκείνων που είτε ήλθαν στην Ελλάδα νόμιμα και για κάποιους λόγους περιήλθαν σε καθεστώς παρανομίας ή μπήκαν στη χώρα παράτυπα χωρίς άσυλο και εργάζονται υπό καθεστώς μαύρης εργασίας.

☑️Με την ψήφιση αυτής όλες αυτές οι περιπτώσεις, μπαίνουν σε καθεστώς διαφάνειας, ενισχύονται τα δημόσια έσοδα, καταγράφονται και ταυτοποιούνται.

Για ολόκληρη την ομιλία του Βουλευτή πατήστε εδώ.

Γρηγοράκου: Βαφτίζετε ως «τεράστια μεταρρύθμιση», την αλλοίωση του χαρακτήρα του δεύτερου Πυλώνα Ασφάλισης.

🛑 Κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι Ανώνυμες Εταιρείες. Εταιρείες, δηλαδή, που θα αποφασίζουν αν τους «κάνει», αν τους συμφέρει ο ασφαλισμένος.

🛑 Σχετικά με τους εργάτες γης, φέρνετε τροπολογία με την οποία υποτίθεται πως θα λύσετε το πρόβλημα. Η περίοδος συγκομιδής της ελιάς στη Λακωνία έχει βέβαια σχεδόν τελειώσει.

❓Αλλά αλήθεια πώς θα λύσετε το πρόβλημα όταν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η υποστελέχωση των υπηρεσιών αλλοδαπών και μετανάστευσης παραμένουν;

❓Πώς θα καταφέρετε να τρέξουν οι διαδικασίες;

Για ολόκληρη την ομιλία της Βουλευτού πατήστε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button