Εκδηλωσεις

Φόρος τιμής στους Μανιάτες που έπεσαν στην Κρήτη

Δελτίο τύπου Δήμου Αν. Μάνης

Για ακόμα μια χρονιά αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο, μετέβη στην Κρήτη προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους ήρωες Μανιάτες που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά του νησιού κατά τη διάρκεια των κρητικών επαναστάσεων.

Η μανιάτικη αποστολή βρέθηκε την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, ανήμερα της εορτής της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, στην Ασή Γωνιά (Δήμου Αποκορώνου). Η κοινότητα σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στη μνήμη των πεσόντων Μανιατών έχει αδελφοποιηθεί με την Αρεόπολη. Εκεί παρευρέθηκε αρχικά στα αποκαλυπτήρια αδριάντα του οπλαρχηγού Μιχαήλ Ιωαν. Μελαδάκη ο οποίος είχε πολεμήσει ως εθελοντής σε όλους τους εθνικούς αγώνες από το 1906 στην Μακεδονία, στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1912, στην απελευθέρωση της Χίου, στον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο του 1913 μέχρι και το 1914, όταν έπεσε μαχόμενος στην Νικολίτσα, μια μάχη η οποία απετέλεσε προπομπό της απελευθέρωσης της Κορυτσάς. Ακολούθως, σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού εκδήλωση μνήμης για την 157η επέτειο από την εθελοντική κάθοδο Μανιατών πολεμιστών στις Κρητικές Επαναστάσεις του 1866-1869.

«Η στενή φιλία και οι δεσμοί αίματος και εκτίμησης που μας ενώνουν, έχουν βαθιές ρίζες ανά τους αιώνες.  Η προσήλωσή μας σε κοινές αρχές και αξίες και το ιστορικό συναπάντημα μας σε όλες τις μεγάλες πολεμικές στιγμές του Έθνους, μάς έχουν κάνει ένα», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος και συνέχισε λέγοντας πως η σχέση των δύο περιοχών βασίζεται σε μια ειλικρινή φιλία και στην κοινή εκτίμηση των αρετών και των ιδανικών.

Έκλεισε τον χαιρετισμό του αναφερόμενος όπως κάθε χρόνο στον κ. Ιωάννη Φατσέα, «στον μπάρμπα Γιάννη μας, αυτόν τον ξεχωριστό Κρητικό με τις μανιάτικες ρίζες», όπως τον χαρακτήρισε, «χάρις στον οποίο ανανεώσαμε τη βαθιά φιλία που φύτεψαν στις καρδιές μας οι σπουδαίοι πρόγονοί μας».

Η συνέχεια της εκδήλωσης δόθηκε στη βουνοκορφή «Αγριμοκέρατο», όπου βρίσκεται το μνημείο των ηρώων Μανιατών, το οποίο ανεγέρθη με μέριμνα του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκο. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατατέθηκαν στέφανα και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των πεσόντων.

Την  Κυριακή 5 Νοεμβρίου η μανιάτικη αποστολή μετέβη στην Ιερά Μονή του Αγίου Πνεύματος στο Κισσό Ρεθύμνης, όπου τιμήθηκε η επέτειος της μάχης του 1868, η οποία έλαβε χώρα πέριξ της Ιεράς Μονής με τη συμμετοχή και Μανιατών αγωνιστών. Εκεί ο καθηγούμενος Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος επεφύλαξε εξαίρετη υποδοχή και φιλοξενία σε όλους τους επισκέπτες.

Η αποστολή ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στη Μεγαλόνησο τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου με την επίσκεψή της στα Λιβάδια Ρεθύμνου, συμμετέχοντας σε τιμητικές εκδηλώσεις για τον οπλαρχηγό του Μυλοποτάμου Ιωάννη Σωπασή. Εκεί, στην πλατεία του χωριού, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε παρέλαση προς το μνημείο του Ιωάννη Σωπασή. Μετά τον σύντομο χαιρετισμό των δημάρχων  Μυλοποτάμου κ. Δημήτριου Κόκκινου και Ανατολικής Μάνης, ο λόγος δόθηκε στον ιστορικό ερευνητή, γεωπόνο στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο κ. Μιχαλή Παπαηλιάκη ο οποίος παρουσίασε ομιλία με τίτλο «Η Κρήτη τιμά τον Λιβαδιώτη Πεντακοσίαρχο Ιωάννη Σωπασή Κούβο και την ομάδα του». Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ανταλλαγή τιμητικών πλακετών και δώρων, απονομές επαίνων σε μαθητές που αρίστευσαν την προηγούμενη σχολική χρονιά, τραγούδια από το Γιώργη Βάμβουκα – Φλασκή και παραδοσιακούς χορούς της περιοχής.

Πολύτιμος χορηγός μεταφοράς της Μανιάτικης αποστολής υπήρξαν οι ναυτιλιακές εταιρείες «Anek Lines» και «SeaJets», ενώ τη φιλοξενία της ανέλαβε η οικογένεια Παπαδάκη στην ξενοδοχειακή της μονάδα «Pilot Beach Resort».

Οι συμμετέχοντες ευχαριστούν για την ευγενική προσφορά και την έμπρακτη στήριξή τους τους χορηγούς, όπως και όλους όσοι συνδράμουν την προσπάθειά του Δήμου Ανατολικής Μάνης να διατηρήσει την κοινή πολιτιστική κληρονομιά Μάνης – Κρήτης ζωντανή και να την μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές.

         Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει βέβαια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασή Γωνιάς «Ο Άγιος Γεώργιος» και ξεχωριστά σε όλους τους κατοίκους του χωριού για την υπέροχη φιλοξενία που επεφύλαξαν και φέτος στους αδελφούς τους Μανιάτες.

         Ευχή όλωνκάθε χρόνος που περνά να μας βρίσκει μονιασμένους και πάντα με το καλό ν’ ανταμώνουμε. Καλή αντάμωση στη Μάνη!

Για το φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button